MET DŽOZEF ZA 'AVAZ'

Nada za bolju budućnost krije se u novim generacijama

I dalje smo ovdje veoma angažirani, ali vjerujem da možemo uraditi više

Džozef: Potrebne promjene i reforme Dejtonskog sporazuma. Agencije

Piše: H. Javor-Ibrahimbegović

22.11.2020

Dejtonski sporazum, koji je okončao četverogodišnje razarajuće ratno stanje i donio mir u BiH, parafiran je na jučerašnji dan 1995. godine. Dugotrajni pregovori vođeni su u američkoj bazi “Wright-Patterson”. 


Uzimanje zasluga

Među prisutnima na potpisivanju Dejtonskog sporazuma bio je i Met Džozef (Matt Joseph), gradski izaslanik i jedan od članova Organizacionog odbora. U razgovoru za “Avaz” povodom 25 godina od parafiranja Mirovnog sporazuma, naveo je kako se stvari nisu razvijale na način na koji su trebale.  

- Ako ćemo uzimati zasluge za okončanje rata, onda je naša odgovornost i da taj sporazum bude proveden. Mi smo ovdje i dalje veoma angažirani, ali vjerujem da možemo uraditi više - rekao je Džozef.

Džozef: Prisustvovao potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Arhiv

Smatra da su potrebne promjene i reforme Dejtonskog sporazuma kako bi naša zemlja što više napredovala u ekonomskom, političkom i svim drugim sferama, te da su ključ mladi ljudi.

- Nada se krije u novim generacijama koje, ako budu složne, mogu stvoriti ujedinjenu vladajuću strukturu koja će izvršavati svoje obaveze prema građanima - kazao je Džozef.

Prijateljski odnosi

Jedna od ključnih stvari za našu zemlju je, smatra on, uspostavljanje prijateljskih odnosa s brojnim američkim i svjetskim gradovima te razmjenjivanje znanja i iskustava.  

Za kraj naglasio je da jedva čeka posjetiti Sarajevo i ostatak BiH naredne godine.

Zoom konferencija

U gradu Dejtonu postoji organizacija koja se trudi očuvati uspomenu na potpisivanje sporazuma. Svake godine u sklopu obilježavanja organiziraju konferenciju ili okupljanje u plazi “Ambassador Richard Holbrooke”.  

Ali, zbog pandemije koronavirusa, održali su zoom konferenciju o temi “Buduća američka politika za BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.