ŠEF DIPLOMATIJE EU

Borelj posjetio Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu: Bilo nas je stid što nismo uspjeli da zaustavimo rat

Borelj je u posjeti BiH povodom obilježavanja 25.godišnjice Dejtona. Danas će razgovarati i sa članovima Kolegija oba Doma Parlamenta BiH.

M. Aš.

Borelj u Muzeju ratnog djetinstva

Foto: Agencije


Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, nakon sastanka u Predsjedništvu BiH,  posjetio je Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.  

S Boreljom je Muzej posjetio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Borelj je u posjeti BiH povodom obilježavanja 25.godišnjice Dejtona. Danas će razgovarati i sa članovima Kolegija oba Doma Parlamenta BiH.

On se prisjet rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i u svom obraćanju naglasio da je to jedna od najsramotnijih epizoda evropske moderne historije.

- Bilo nas je stid što nismo uspjeli da zaustavimo rat. Odnio je živote više od 100.000 ljudi, od čega je polovina civinih žrtava, dok je više od milion ljudi izbjeglo. Danas slavimo godišnjicu kraja rata i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a meni veliku čast predstavlja što ispred Evropske unije mogu odati počast svim žrtvama rata – izjavio je on

Istaknuo je da građani BiH moraju odavati počast prošlosti, ali gledati ka budućnosti kao što su to učinili građani Španije nakon građanskog rata.

- Moramo biti svjesni da sjeme konflikata leži u zemlji i postoji opasnost da ponovo naraste ako svi zajedno ne budemo radili na očuvanju mira. Ja sam Španac i Evropljanin i u potpunosti razumijem kako je živjeti u vremenu nakon razarajućeg rata, jer moja je zemlja prošla koz strašan građanski rat nakon grozne diktature. Nakon rata Španija je gledala ka Evropi i ujedinjena u tom cilju radila je na demokratskim vrijednostima – objasnio je.

Dodao je da u BiH treba dati priliku mladim ljudima koji će raditi na boljoj budućnosti za njene građane, te da će Evropska unija nastaviti pružati podršku BiH u izgradnji prosperitetne i održive budućnosti bez konflikata, izgrađenu na pravim demokratskim vrijednostima.

Više o:

Žozep Borelj EU
NA VRH

Podijeli članak na