SARAJEVO

Održan sastanak Borelja s Bevandom i Turković: Evropske integracije nemaju alternativu

Razgovarali su o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sa sastanka u zgradi Vijeća ministara BiH. Avaz

M. Aš.

21.11.2020

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Žozefa Borelja (Josep Borell). 

Razgovarali su o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa izaslanstva Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti, koja je uspješno realizirana u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja na obaveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da u procesu evropskih integracija moraju sudjelovati sve razine vlasti sukladno ustavnom uređenju jer će tako uspjeh biti zagarantovan, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u.

Prema riječima ministra Bevande, evropske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obaveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.