PREZENT, PERFEKT, FUTUR

Abdulah Sidran: Nama treba jedna dobra zdrava nula!

Ali se meni čini da stanje traži mnogo jači izraz i mnogo žešću praktičnu opciju od one koju podrazumijevamo u pojmu POSPREMANJE

Abdulah Sidran. Arhiv

Piše: Abdulah Sidran

22.11.2020

Jedna je politička grupacija svoju izbornu kampanju vodila pod sloganom POSPREMANJE, i većinsko je uvjerenje da je to bio dobar, efektan i efikasan slogan. Ali se meni, u odnosu na tegobu naše stvarnosti i dubinu ponora u koji su se stropoštale sve najbitnije institucije što simboliziraju Državu i Vlast (pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, administrativno unutarnje uređenje, političko organizovanje, itd...u beskraj...) – ali se meni, dakle, čini da stanje traži mnogo jači izraz i mnogo žešću praktičnu opciju od one koju podrazumijevamo u pojmu POSPREMANJE.  

U građevinskoj praksi postoje hiljade primjera kad neuko ljudsko oko ne razumije zašto novi vlasnik ruši kupljeni objekt (tvrd, zdrav, bez ikakve falinke), da bi na poravnatom prostoru gradili Novo, ono što je u skladu sa njihovim, nama nevidljivim, ambicijama i planovima. Koliko je samo vremena trebalo Sarajlijama da shvate zašto im se ruši mila i draga robna kuća “Sarajka”?

Nekoliko godina je moralo proći i da u jezičku upotrebu uđe skraćenica iz engleskog jezika (BBI), a postepeno iz upotrebe iziđe omiljena nježna riječ - Sarajka. I danas je poneko, uz nostalgičan uzdah, izgovori - misleći na tržni centar BBI.

Moguće je da su majstori marketinga svjesno išli na blaži termin (što podrazumijeva i nježniju provedbu u praksi), kako bi se dobio što bolji izborni rezultat, a izbjeglo nepotrebno “prepadanje” nekih društvenih slojeva. Ali - istina se mora znati: nama nije dovoljno POSPREMANJE.

Pospremati se može neuredan špajz, zapuštena i nepometena soba, dnevni boravak… ali u naopako postavljenom, pa i kao takvom ZAPUŠTENOM i kriminaliziranom sistemu društvenih odnosa – stvarnost vapi za radikalnim zahvatima, kreiranjem jedne DOBRE ZDRAVE NULE, od koje bi se, na poravnatom prostoru bivšega – kreirala zgrada nove i humane društvene zajednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.