REAKCIJE

Plakalo: Borelj istakao da je kompromis o prošlosti dogovor o budućnosti BiH

Samo ispunjavanje 14 prioriteta nisu uvjet za kandidatski status, već za status iznad kandidatskoga, naveo je Plakalo

Piše: A. Jamaković

21.11.2020

Plakalo: Mnogo je toga pred Bosnom i Hercegovinom. Avaz

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo u izjavi za “Avaz”, istakao je da je posjeta visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepa Borelja (Josep Borell), važna za našu zemlju iz dva segmenta.


Prvi je, kako navodi Plakalo, želja i htjenje administracije EU da se u Bosni i Hercegovini nađe zajednički stav po pitanju odavanja pijateta i uvažavanju svih žrtava stradalih tokom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, gdje su pohvaljeni i prvi konkretni koraci kao što je usvajanje revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

- Ta strategija je jedan od prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i cjelokupan proces pomirenja, uvažavanja i izgradnje multikultularnog društva suživota, a sve ovo navodi se uslijed današnjeg obilježavanja 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi Plakalo.


Drugi segment, napominje Plakalo, tiče se same tehničko-administrativne prirode odnosno ispunjavanja svih 14 prioriteta na putu BiH ka članstvu u Uniji.

- Samo ispunjavanje 14 prioriteta nisu uvjet za kandidatski status, već za status iznad kandidatskoga, a to je otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Važno je raditi na tim prioritetima zbog samih građana Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik Borelj je to također istakao. Ovom posjetom pohvaljene su određene aktivnosti, kao što je i zajednička izjava Predsjedništva BiH povodom godišnjice Dejtona - naveo je Plakalo.

Ističe i da je dat osvrt na sve ono što se mora uraditi.

- Mnogo je toga pred Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na to da je iza nas izborna godina u kojoj se mnogo više disonantno zagovaralo razmimoilaženje po svim pitanjima, zapaljive retorike, konfrontacije po raznim pitanjima. Međutim u drugom kontekstu, građani su na proteklim izborima rekli šta misle o takvim višegodišnjim praksama, i jasno dali do znanja da žele promjene. Poruka je da kompromis o prošlosti ustvari dogovor o budućnosti BiH - istakao je za "Avaz" Plakalo.





Šta piše u preporukama

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti i to: demokratija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava.


Neke od postavljenih uvjeta BiH je već ispunila.

Oblast demokratije:


Osigurati da se izbori sprovode u skladu s europskim standardima, provedbom OSSE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti financiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru.


Osigurati rezultate u radu na svim razinama Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.


Osigurati pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.


Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavnu razinu, kako bi se:


a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti,


b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih razina vlasti s ciljem sprečavanja kršenja pravne stečevine EU


c) Zajamčila neovisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH)


d) Reformirao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda


e) Zajamčila pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini


f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)


g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.


Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata.


Oblast vladavine prava:


Unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s europskim standardima.


Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:


a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”


b) osiguravanja učinkovitog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela


c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke


d) osiguravanja učinkovite suradnje između tijela za provedbu zakona i tužiteljstava


e) demonstriranja napretka u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, krivičnim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokoj razini


f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih poduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.


Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim razinama, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcioniranja sustava azila


Oblast temeljnih ljudskih prava:


Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.


Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.


Osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.


Zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima i (b) osiguravanja financijske održivosti sustava javnog emitiranja.


Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog provođenja Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.


Oblast reforme javne uprave:


Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.