REAKCIJE NA IZJAVU DODIKA

Latić i Kazaz: Uvijek su postojali zakulisni dogovori i savezi između čelnika SDA i HDZ-a BiH

Čović se uvijek i ponašao tako kao da Bakira Izetbegovića ima u džepu, rekao je Latić

Piše: A. J.

22.11.2020

Latić i Kazaz: Dodikov spin. Arhiv

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića oko postojanja navodnog tajnog dogovora između lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o formiranju trećeg entiteta odjeknula je u bh. javnosti.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Enver Kazaz ne isključuje mogućnost postojanja ovakvog dogovora.

- Dodik je po mom mišljenju okorjeli nacionalist koji je spreman na različite vrste trikova pri čemu ne odričem mogućnost postojanja tajnog dogovora, ali takva vrsta teorije zavjera mene ne zanima. U konkretnom političkom djelovanju i stariji Izetbegović i mlađi Izetbegović su davno uspostavljali političke i ideološke saveze s nacionalistima iz HDZ-a – kazao je za "Avaz" Kazaz.

Novinar i pisac Nedžad Latić također smatra da ima osnova sumnjati u takvu izjavu bez obzira što je to, kako je rekao, Dodikov spin.

-  Da je bilo ko drugi to izgovorio ozbiljnije bih shvatio tu informaciju, pošto je riječ o Dodiku tretirat ću to kao spin – naveo je Latić.

Napominje kako su sigurno postojali zakulisni dogovori između rahmetli Alije Izetbegovića i Bakira Izetbegovića i hrvatskih čelnika.

- To je još od Bobana čak. Rahmetli Ismet Hadžiosmanović je tvrdio da je Bakir Izetbegović dao četiri miliona KM Mati Bobanu da ne bude član Predsjedništva. Mislim da su uvijek postojali odnosi između SDA i HDZ-a odnosno Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Čović se uvijek i ponašao tako kao da Bakira Izetbegovića ima u džepu. Pokušavao je još napraviti odnose s Dodikom da mu ne smeta u toj realizaciji. To su, vjerovatno, neki tajni odnosi – kazao je Latić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.