STAVOVI

Grlić Radman: Komšića niko zvanično neće primiti u Zagrebu, nije predstavnik Hrvata

Mi možemo izraziti poštovanje prema njemu kao prema čovjeku, ali gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata u tročlanom Predsjedništvu, rekao je hrvatski šef diplomatije

A. J.

Grlić Radman odbacio prigovore da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH

Foto: Arhiv


Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da niko neće službeno primiti aktuelnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, istaknuvši da je njegovim izborom prekršen Dejtonski sporazum jer ne predstavlja Hrvate u toj državnoj instituciji.

- Ne. On sigurno nije predstavnik Hrvata. Mi možemo izraziti poštovanje prema njemu kao prema čovjeku, ali gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata u tročlanom Predsjedništvu - rekao je Grlić Radman u intervjuu za TVHB, prenosi Hina.

Grlić Radman je izjavio kako Komšić svakim danom dokazuje da nije predstavnik Hrvata jer se usprotivio izgradnji Pelješkoga mosta, nije posjetio nijednu hrvatsku sredinu u BiH te stalno istupa protiv Hrvata.

- On to dokazuje svakim danom. Nije moralno da se deklarira kao predstavnik hrvatskog naroda - dodao je hrvatski šef diplomacije.

Podsjetio je da autori Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu dogovorili da Hrvatima drugi narodi nameću političke predstavnike o čemu je, kako tvrdi, izvijestio i američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike).- Položaj Hrvata u BiH ne odgovara slovu i duhu Dejtona - istaknuo je.

Prema njegovim riječima, mirovnim sporazumom je predviđeno da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod.

- Današnja BiH, nažalost, odudara od općih formulacija i duha Dejtonskog sporazuma samom činjenicom da to nemamo u tročlanom Predsjedništvu koje treba biti refleksija volje tri naroda. Oni (Hrvati) su trebali biti u mogućnosti birati vlastite predstavnike. Tročlano Predsjedništvo BiH to nije. Hrvati nemaju svoga predstavnika - dodao je Grlić Radman.Odbacio je prigovore da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, rekavši kako je aktuelna hrvatska vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem najangažiranija kada je u pitanju potpora BiH kao državi i tamošnjim Hrvatima.- Hrvatskoj je u interesu stabilna i funkcionalna BiH u kojoj će sva tri naroda ostvarivati svoja prava. Ako je hrvatski narod najugroženiji, Hrvatska će inzistirati na tome da se nepravda ispravi. Mi vidimo da se to može napraviti provedbom presuda Ustavnoga suda i izmjenama Izbornog zakona - istaknuo je.Također je rekao da BiH u približavanju Evropskoj uniji mora očuvati svoje specifičnosti, navodeći kako primjer Belgije daje odgovor o načinu rješavanja prijepora u složenim zemljama.

Više o temi Gordan Grlić Radman

VIJEĆE ZA VANJSKE POSLOVE
Grlić Radman: EU treba pojačati pažnju prema BiH
NA VRH

Podijeli članak na