OSCE O PRAVOSUĐU

Kavalek: Kriza etike i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu se ignorisati

Preporuke ovog izvještaja jasno ukazuju na to da je potrebno povećati transparentnost pravosudnog sistema, rekao Nelson

Kavalek: Ponovna uspostava integriteta. Arhiv

Piše: A. J.

23.11.2020

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je danas, digitalnim putem, svoj treći izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije pred sudovima u BiH.


Izvještaj pod nazivom "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti" predstavlja nastavak rada i oslanja se na dva prethodna izvještaja, objavljena u februaru 2018. i aprilu 2019. godine.


U izvještaju se daje ocjena djelotvornosti odgovora pravosuđa na korupciju u 2019. godini, na osnovu praćenja 302 predmeta korupcije pred 45 sudova širom Bosne i Hercegovine. Takođe se daje osvrt na provedbu 24 preporuke iz prethodnih izvještaja s ciljem unapređenja procesuiranja predmeta korupcije u BiH.


- Naziv izvještaja, Sindrom nekažnjivosti, je oštar, ali, nažalost, odražava realnu sliku trenutne situacije. Kriza etike u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu se ignorisati. Ponovna uspostava integriteta, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa je neophodan preduvjet za postizanje djelotvornijeg odgovora pravosuđa na korupciju - kazala je ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH.


Nalazi izvještaja ukazuju na neuspjeh sistema kaznenog pravosuđa, što je de facto rezultiralo nekažnjavanjem počinilaca mnogih ozbiljnih kaznenih djela.


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson (Eric) kazao je da je da je djelotvorni pravosudni sistem u BiH, koji se bori protiv korupcije, ključni dio evroatlantskih integracija naše zemlje.

- Nažalost, razni nivoi pravosudnog sistema nisu uspješni u ovom pogledu. Međunarodna zajednica, koja uključuje Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropsku uniju, veoma je aktivna u zagovaranju transparentnog i djelotvornog pravosuđa. Nažalost, ne vidimo rezultate. Preporuke ovog izvještaja jasno ukazuju na to da je potrebno povećati transparentnost pravosudnog sistema. Vanjski akteri, kao što je međunarodna zajednica, ne mogu biti jedini garant reforme. Vlasti moraju poduzeti korake. Građani i građanke BiH to zaslužuju - rekao je Nelson.


Ambasador Joahn Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, istakao je da široko rasprostranjena korupcija u javnoj sferi i njena snažna veza s organizovanim kriminalom, predstavljaju jedan od najtežih problema s kojima se BiH danas suočava te su građani i građanke s pravom zabrinuti zbog toga.

- Krajnje je vrijeme da vlasti pokažu spremnost za uvođenje promjena koje su ovoj državi očajnički potrebne time što će, u što skorijem roku, donijeti potrebne zakone i osigurati integritet, transparentnost i odgovornost nosilaca javnih funkcija, što je takođe od ključnog značaja za vraćanje povjerenja javnosti - naveo je Satler.


Ovaj izvještaj je izrađen u okviru projekta pod nazivom "Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima", koji se provodi uz podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona, pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.