INTERVJU

Igor Crnadak za "Avaz": RS je na izborima poslala poruku da želi zaokret

Pobjede u Banjoj Luci i Bijeljini su nagovještaj, odnosno siguran indikator tektonskih, suštinskih promjena, kaže generalni sekretar PDP-a

Crnadak: Ovo je prvi korak. ARHIV

Piše: Helena Javor-Ibrahimbegović

23.11.2020

Uvjerljivu pobjedu u Banjoj Luci na lokalnim izborima održanim 15. novembra odnio je mladi Draško Stanivuković, kandidat Partije demokratskog progresa (PDP). Generalni sekretar te stranke Igor Crnadak u intervjuu za “Avaz” kaže kako se za takav izborni rezultat trebalo poklopiti nekoliko različitih stvari, među kojima su i stabilni odnosi u opoziciji.

Ogromna razlika

Zaista velika pobjeda Stanivukovića. Šta se dogodilo? Zašto su Stanivuković i PDP pobijedili Dodika i SNSD, koji su bili uvjereni u pobjedu?  

- U Banjoj Luci je SNSD jednostavno prešao svaku mjeru i malo-pomalo raslo je neraspoloženje građana. Jednostavno, građani više ne žele da ih gledaju i ne žele da ih imaju na vlasti. Ovo je prvi korak. Pravo mjerilo odnosa u svakom gradu je borba za načelničku poziciju. A vidjeli smo da je opozicija koja je stala iza Stanivukovića ubjedljivo, sa skoro 10.000 glasova razlike, pobijedila SNSD u Banjoj Luci.

I SDS je dobio u Bijeljini. Jesu li na pomolu promjene u RS?    

- Sigurno je da su pobjede u Banjoj Luci i Bijeljini nagovještaj, odnosno siguran indikator tektonskih, suštinskih političkih promjena. Republika Srpska iz Banje Luke i Bijeljine šalje poruku da je odlučila napraviti pravi politički zaokret.

Nastup očajnika

Kako komentirate Dodikove oštre reakcije na gubitak Banje Luke i Bijeljine? Čak i prijetnje Banjalučanima…    

- Dodik je to sada sve izbacio iz sebe, to je bio nastup očajnika i mogu samo reći, prije svega kao stanovnik Banje Luke, a tek onda kao političar, slušajući reakcije ljudi, da je samo dodatno za ova dva-tri dana uspio srozati nivo povjerenja u Banjoj Luci prema SNSD-u. Njegovi posljednji nastupi bili su klasični autogolovi.

Turbulentno u Sarajevu

I SDA je zabilježila veliki pad, posebno u Sarajevu. Je li ovo uvod u neke značajnije i korjenite promjene u BiH i na višim nivoima?

- Teško mi je napraviti paralelu između Sarajeva i Banje Luke, osim činjenice da su dvije stranke koje su bile najsnažnije političke organizacije doživjele poraze u ta dva najveća grada. U Sarajevu je bila dosta turbulentna situacija, dok u Banjoj Luci toga nije bilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.