USVOJENA I DEKLARACIJA

Zemlje NATO-a pozvane da pomognu u prevazilaženju političkog ćorsokaka u BiH

NATO se mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru bezbjednosnih pitanja, poručio Stoltenberg

Zasjedanje održano online. PSBIH

A. J. / Fena

24.11.2020

Izborom američkog kongresmena Gerija Konolija (Gerry Connolly) za novog predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), završeno je 66. godišnje zasjedanje PSNATO-a.


U radu završnog plenarnog zasjedanja, koje je ove godine radi pandemije koronavirusa održano u online formatu, učestvovali su i članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.


Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski parlamentarac Atilaq Mesterhazi (Atilla Mesterhazy), koji je u prethodnom periodu obavljao dužnost predsjedavajućeg PSNATO-a.

Prema riječima sekretara Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Evrope i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju.


- NATO se mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru bezbjednosnih pitanja - poručio je Stoltenberg.


Usvojena je i Deklaracija u kojoj je PSNATO-a dala podršku pokretanju sveobuhvatne modernizacije Saveza, čineći ga snažnim i politički ujedinjenim, jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.


U Deklaraciji PSNATO-a, Savez se poziva da ažurira svoj strateški koncept kako bi taj koncept održavao promijenjeno sigurnosno okruženje. Snaga NATO-a sada i sutra leži u njegovoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i transatlantskoj vezi, navodi se u Deklaraciji i dodaje da se NATO mora prilagoditi kako bi ispunio svoj osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.


U Deklaraciji se NATO poziva i da učvrsti političko jedinstvo kroz redovnije kontakte i sastanke, a vlade NATO zemalja da potvrde svoju posvećenost transatlantskom jedinstvu i zajedničkim demokratskim vrijednostima.


U posebnom izvještaju PSNATO-a o izazovima za mir i sigurnost na zapadnom Balkanu, koji je pripremio francuski parlamentarac Žan Čarls Lersonije (Jean-Charles Larsonneur), zemlje NATO-a pozvane su da pomognu intenziviranju razgovora Beograda i Prištine i, kako se navodi, prevazilaženju političkog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.