AFERA SIGURNOSNE PROVJERE

Samir Rizvo saslušan u SIPA-i zbog Osmice i Cikotića

Tužilaštvo BiH ga istražuje zbog malverzacija u radu Odbora za žalbe policijskih službenika

Rizvo: Kako je oštetio pojedine državne i policijske službenike. Avaz

Piše: M. Aščić

24.11.2020

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i  predsjednika Odbora za žalbe policijskih službenika BiH saslušan je prije nekoliko dana u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje "Avaz"

On je dao iskaz na okolnosti krivične prijave koja je podnesena protiv protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i članova Drugostepene komisije, Murisa Druškića i Ismaila Sarića.

Riječ je o aferi "Sigurnose prijave" zbog koje su prethodnih nekoliko dana saslušani ministri u Vijeću ministara BiH. Ostalo je da iskaz u narednim danima da i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara. Ranije nije mogao zbog izolacije.

Rizvo je iskaz dao kao svjedok. Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, ministrica Bisera Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. Isto važi za penzionera Druškića.

 No, kada je u pitanju Rizvo, sporna je njegova uloga u rješavanju žalbi za državne i policijske službenike. On je prijavljen Tužilaštvu, a koje ga provjerava kako je uz pomoć Druškića oštetio pojedine državne službenike Ministarstva sigurnosti i pogodavao da im se oduzmu sigurnosne dozvole, iako na sjednici, o kojoj se odlučivalo nije bilo kvoruma. Od pet članova odlučivala su dva, on i Druškić, a za odlučivanje potrebna su bila najmanje tri člana.

Ovi službenici ostali su bez posla, a Rizvo mi kako stvari stoje, mogao vrlo brzo postati osumnjičeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.