IZBORNI INŽINJERING

Pritisci u Brčkom: Pod svaku cijenu želi se SDA ostaviti u vlasti

Žestoke reakcije iz Centrale SDP-a u Sarajevu, ali i brčanske Naše stranke

S potpisivanja sporazuma u Brčkom. Arhiv

Piše: A. Bajramović

24.11.2020

Vijest da će SDA, Stranka za BiH, SDP i nezavisni zastupnik Alija Denjagić s drugim strankama formirati novu skupštinsku većinu u Distriktu Brčko potvrda je da se već duže vrijeme iz Sarajeva vrše pritisci da se pošto-poto spriječi mogućnost da se u Distriktu Brčko prvi put formira vlast bez SDA, a za što postoji realna mogućnost s obzirom na rezultate lokalnih izbora.

Jednostran akt

Prema preliminarnim i nekompletnim rezultatima, SDA je osvojila pet mandata u brčanskoj Skupštini, slijede koalicija SNSD-DEMOS i Socijalistička partija sa po četiri, HDZ sa tri, Savez za bolju budućnost (SBB), Narod i pravda i Ujedinjena Srpska sa po dva mandata, te Savez za BiH, “Bh. blok SDP-Naša stranka”, PDP, DNS i HSS sa po jednim. Predstavnik nacionalnih manjina je Alija Denjagić, dok će o preostalim pozicijama odlučiti neprebrojani glasovi.  

Naš list je ranije pisao o tome kako su na pojedine lokalne funkcionere vršeni pritisci da pod svaku cijenu spriječe razvoj situacije u kojoj bi SDA ostala bez vlasti. To potvrđuje i činjenica da je lokalni SDP, protivno stavu Centrale, potpisao koaliciju sa SDA.

Ipak, sve je još nepotpuno i podložno promjenama, pa je i to jedan od razloga zbog kojih je ishitrena odluka mnoge iznenadila.

Donošenje odluka o koalicijama u nadležnosti je Glavnog odbora SDP-a, tako da potpis čelnika stranke u Distriktu Brčko ne obavezuje SDP, poručeno je.

- Ovakav jednostran akt proizvodi posljedice za onoga ko je, mimo odluke organa SDP-a, odlučio da krene u jednu takvu avanturu. Ni u kojem slučaju SDP neće pristati na saradnju sa SDA i njenim satelitima, jer je SDA upravo jedna od najzaslužnijih stranaka za totalnu devastaciju Distrikta Brčko, ali i ostatka BiH - poručeno je iz SDP-a BiH.

I dok se iz brčanskog SDP-a pravdaju da se ne radi o koalicionom, već o sporazumu o zajedničkom djelovanju kako bi se došlo do koalicije, te da ovakav stav Centrale SDP-a Brčko vodi ka gašenju, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović najavio je da će tražiti hitan sastanak organa stranke o situaciji u Distriktu.

Volja naroda

Iznenađenje zbog sporazuma, kojim je izigran raniji dogovor o zajedničkom nastupu Bh. bloka, ne krije ni predsjednica Općinske organizacije SBB-a Ina Pamukčić. 

Pamukčić: Ovo još nije završena priča. Arhiv

- Nama je teško shvatiti zašto su se sami inicijatori bloka odlučili za ovaj korak. Iz njima poznatog razloga, svi su požurili da potpišu taj dokument, iako rezultati CIK-a još jasno ne kazuju ko su ljudi koji će osvojiti mandat. Smatramo da ovo još nije završena priča i sačekat ćemo da rezultati CIK-a pokažu volju naroda - kazala je Pamukčić.

Izigrano povjerenje

Naša stranka Brčko oglasila se saopćenjem u kojem predsjednika SDP-a Brčko Esada Atića optužuje za samovolju, jer je mimo dogovora s njima kao koalicionim partnerom potpisao sporazum.  

- Mi u Našoj stranci smo protiv koaliranja sa SDA kao nacionalnom strankom u kojoj vidimo najvećeg i najodgovornijeg krivca općeg lošeg stanja u Distriktu Brčko BiH. Smatramo da je Atić zloupotrijebio funkciju te na ovaj način načinio nesagledivu štetu SDP-u i ljevici u cjelini u Brčkom. Vodeći se ličnim interesima, zanemario je osnove na kojima smo formirali koaliciju “Bh. blok SDP BiH i Naša stranka BiH”, izigrao povjerenje glasača, građana Distrikta Brčko BiH i naše povjerenje - naveli su.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.