STAVOVI

Bajtal za "Avaz": ZAVNOBiH će se preko Evrope ponovo vratiti nama odakle je istjeran i spaljen

Paradoksalno je da Evropa o našem ulasku u EU razgovara s onima koji su rušili evropske principe na kojima se ona izgrađuje, smatra Bajtal

Bajtal: Sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope. Arhiv

Piše: A. Jamaković

25.11.2020

Živjeli smo 50 godina na evropskim principima. Sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope. To je u razgovoru za „Avaz“ kazao politički analitičar i profesor Esad Bajtal u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH.  

-  ZAVNOBiH je značaj datum jer je na taj dan vraćena državnost Bosni i Hercegovini nakon 463 godine. Time je uspostavljen kontinuitet BiH koja ima hiljadugodišnju državnu povijest. Druga dimenzija je BiH u sklopu Jugoslavije, država građena na onim principa multikulturalnosti na kojima danas Evropa tek pokušava da se organizuje – kaže Bajtal.

Ističe da smo doživjeli paradoks, da se evropski principi, uz prećutnost Evrope, ruše u krvi, zločinima, silovanju, paljevini....

- Evropa je sve to mirno gledala. Drugi apsurd je da poslije Dejtona Evropa traži od nas neke stvari kako bi mi ušli u Evropu, kako bismo se vratili. Nismo mi otišli, Evropa je otišla i istjerana je od naoružanih etnobandi. Nek se Evropa vrati ovdje gdje je bila. Paradoksalno je da Evropa o našem ulasku u EU razgovara s onima koji su rušili evropske principe na kojima se ona izgrađuje. ZAVNOBiH će se preko Evrope ponovo vratiti nama odakle je istjeran i spaljen – smatra Bajtal.

Dad državnosti BiH će se i ove godine obilježavati samo u jednom dijelu BiH.

-  Oni koji su ga rušili neće ponovo da prihvate to. Zaklinju se u Dejton, a rade protiv njega. Tvrde da hoće u Evropu, a sve čine da tamo ne idu pa i time što ne priznaju ZAVNOBiH. To neki političari otvoreno rade, a neki u rukavicama dok Evropa toleriše i jedne i druge - naveo je Bajtal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.