SJEĆANJA

Šta je princeza Diana radila u BiH 1997. godine

Princeza Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra

Nije se željela sretati s političarima. Arhiv

A. Č.

24.11.2020

Diana, princeza od Velsa, 10. augusta 1997. godine srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Princeza Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra. 

Ova posjeta našoj zemlji bila je nažalost posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze jer je dvadesetak dana nakon poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN).

Princeza Diana se tokom posjete BiH nije željela sretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao "potpuno privatnu". Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Mnogi su bili sretni zbog posjete i cilja princeze Diane na ukazivanje na veliki problem, posebno u zemlji za koju se tada procjenjivalo da ima oko milion zaostalih mina iz rata.

Drugog dana njena posjeta princeza je imala iznenađenje - rođendanski poklon za čovjeka koji je nastradao od mine. Muhamed Šoljankić izgubio je stopalo 1994. godine i princeza Diana je u okviru svoje posjete njemu poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti.  

U BiH se sastala s još nekoliko žrtava u nekoliko gradova u BiH.

U Zenici je princeza prisustvovala utakmici u sjedećoj odbojci.

Trećeg i posljednjeg dana obilaska BiH princeza Diana boravila je u Sarajevu, gdje je posjetila civile povrijeđene minama. Tada je obišla kuću 15-godišnje Mirzete Gabelić koja je u 1997. godine u februaru izgubila dio noge kada je stala na minu na putu do lokalne pijace.

Kasnije istog dana princeza Diana je posjetila Centar za uklanjanje mina u kasarni Maršal Tito u Sarajevu. Priređen je i poseban program za princezu, a SFOR-ovi vojnici koji su bili svuda oko kasarne kazali su da je bila opuštena i sretna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.