OBRAĆANJE

Dodik žestoko napao Incka pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a

Pozvali smo predstavnike tri glavne partije, nažalost, predstavnik jedne političke partije Bakir Izetbegović odlučio je da ne prisustvuje sastanku, rekao je ruski ambasador

Dodik govori u UN-u. Printscreen

Fu. M.

24.11.2020

Počeo je sastanak ambasadora zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji se održava na prijedlog ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilja Nebenzyje, a kojem prisustvuju lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović.

Milorad Dodik u svom obraćanju žestoko se obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko). On je rekao da Incko radi za jedan narod u BiH, odnosno Bošnjake. Također ga je nazvao "nesposobnjakovićem" te pozvao na njegov odlazak iz BiH.

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik.

- Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje - dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH „složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD“.

- Visoki predstavnici su promjenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka - poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Vijeće za implementaciju mira, prenio je RTRS.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

- Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije - kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

- Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod - poručio je Dodik.

On je Incka nazivao i drugim pogrdnim riječima. 

Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH - poručio je Dodik.

Dodao je da BiH nema suverenitet i da "smo zemlja pod protektoratom".

- On (Incko) će pokušati da kazni mene i Čovića, zbog ovoga što je ovdje rečeno, ili Republiku Srpsku. Ovdje nema nikakvog demokratskog kapaciteta – rekao je Dodik. 

Predstavnik Njemačke komentirao je Dodikov govor. On je rekao da ovo nije način da se govori o visokom predstavniku. Također je dao punu podršku Valentinu Incku.  

Prije toga govorio je Incko.

- Činjenica je da Dejton i Ustav BiH nastavljaju da budu diskriminisani za različite političke ciljeve. Postoji samo jedan mirovni dogovor koji se odnosi na sve i Ustav mora biti poštovan u svim dogovorima, on uključuje klauzulu koja daje pravo BiH da odbrani svoj suverenitet i integritet. Također, poziva entitete da poštuju odluke države i od 1992. godine priznaje BiH kao državu s utvrđenim granicama. Pogrešnim postupanjima uzdrmavaju se temelji BiH - naglasio je Incko.

Ruski ambasador je na početku kazao da mu je žao što sastanku ne prisustvuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je pismenim putem odbio prisustvovati.

Izetbegović se ne ovakav potez odlučio jer smatra, što je i naveo u pismu, da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH, a ne lideri stranaka.

- Pozvali smo predstavnike tri glavne partije, nažalost, predstavnik jedne političke partije Bakir Izetbegović odlučio je da ne prisustvuje sastanku, ali nam je drago što je poslao pismo. Nismo ni na koji način namjeravali da umanjimo važnost Predsjedništva BiH, ali format ovog susreta dopušta nam da pozovemo i nezvanične predstavnike - kazao je Nebenzya.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.