ONLINE SASTANAK

Ambasadori Vijeća sigurnosti UN-a osudili Dodikove napade i dali podršku Incku

Dao je punu podršku Valentinu Incku

Dodik izazvao samo osude. RTRS

Piše: Fu. M.

24.11.2020

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Ginter Sater (Günter Sautter), u svom obraćanju u UN-u dao je podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) te osudio uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati - kazao je ambasador iz Njemačke. 

Pomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

- Što se tiče Valentina Incka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti toleriran - kazao je.

Osim njemačkog predstavnika i drugi ambasadori zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, posebno SAD, Velike Britanije i Francuske, dali su punu podršku Valentinu Incku te osudili verbalne napade Milorada Dodika.

Sonja Farej. UN

Ambasadorica Velike Britanije Sonja Farej (Sonia Farrey) pružila je bezrezervnu podršku visokom predstavniku.

- Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika i ruski ambasador je zaista trebao pozvati članove Predsjedništva BiH, umjesto političkih lidera i upravo je posljedica toga govor Dodika kojem smo svi svjedočili. Također, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca - kazala je.

Zamjenik ambasadora SAD-a u UN-u Ričard Mils (Richard Mills) je naveo kako je ova zemlja dosada u vidu pomoći Bosni i Hercegovinu u proteklih dvije i po decenije donirala blizu dvije milijarde dolara.

- Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je potreban toj državi u smislu održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi se trebala preispitati ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasova da Incko ide iz BiH - naveo je Mils.

Dodao je da, iako je postignut veliki napredak, čuli su za neke probleme, neprijateljstva su trajala, oni se očituju u „etno-nacionalističkoj politici sa nultim zbrojem“.

- Čelnici Bosne i Hercegovine imaju odgovornost da rade na međusobnom poštovanju, promociji i zaštiti ljudskih prava, poboljšanju upravljanja, povećanju odgovornosti i suzbijanju korupcije. Sve će to, očigledno, bolje služiti stanovništvu i podići zemlju. Žalosno je što današnja rasprava nije zamišljena i strukturirana na način koji je omogućio da se čuju i uvrste glasovi svih sudionika. Čula sam vaše uvodne komentare, Vasilij (ruski ambasador), ali bošnjačko učešće i uključivanje u politički dijalog od presudne je važnosti za stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje – rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.