REZOLUCIJA

Dan kada su udareni temelji državnosti BiH: Najznačajnije odluke ZAVNOBiH-a

Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno s ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije

Historijski bitne tačke dnevnog reda Prvog zasjedanja su tačke 6, 7 i 8. Avaz

Piše: E. Sk.

25.11.2020

Bosna i Hercegovina danas slavi 77. godišnjicu potvrde svoje državnosti i principe koji su tada utvrđeni u Mrkonjić-Gradu na Prvom zasjedanju, ujedno i Osnivačkoj skupštini Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

Nakon izbora počasnih i radnih tijela ZAVNOBiH-a, predložen je dnevni red koji se usvaja, a koji je glasio: 

1. Svečano zasjedanje i pozdravni govori. 

2. Radno zasjedanje: Izvještaj verifikacionog odbora, referat Rodoljuba Čolakovića, diskusija o referatu, referat Osmana Karabegovića, diskusija o referatu, izbor vijećnika ZAVNOBIH-a, izbor vijećnika AVNOJ-a, izbor Prezidijuma ZAVNOBiH-a, rezolucija i razno.  

Proglas Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a prvi je dokument kojim se ovaj ratni parlament predstavio narodima BiH. Avaz

Historijski bitne tačke dnevnog reda Prvog zasjedanja su tačke 6, 7 i 8, a naročito tačka 9 (rezolucija), koja je predstavljala izraz težnji za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine i njen ravnopravan status kao federalne jedinice u okviru Jugoslavije.

U rezoluciji koja jasno pokazuje opredjeljenje da BiH bude posebna i ravnopravna s drugima u „novoj“ Jugoslaviji, između ostalog, stoji: „Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno s ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije.“ 

Proglas Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a prvi je dokument kojim se ovaj ratni parlament predstavio narodima BiH. Avaz

Izuzetno važan je i proglas vijećnika muslimana, njih 36, koji su 26./27. novembra 1943. pozvali sve muslimane u BiH da se priključe jedinicama Narodnooslobodilačke borbe kao jedinog ispravnog puta.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943). Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.