PRAZNICI

Obilježavanje Dana državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu

Manifestacija će biti održana danas, 25. novembra, s početkom u 12 sati na Bobovcu

Sa prošlogodišnjeg obilježavanja. Arhiv

A. Č.

25.11.2020

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, u svim gradovima FBiH biće položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima. U FBiH je praznik i neradni dan, dok u RS nije praznik i danas je sasvim običan radni dan.

U organizaciji nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99), bit će održana simbolična manifestacija obilježavanje Dana državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu.

Manifestacija će biti održana danas, 25. novembra, s početkom u 12 sati na Bobovcu. Predstavnici NVO, te lokalnih i drugih institucija i organizacija će se obratiti skupu. 

Uime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića izaslanik Amel Suljević će se obratiti skupu, navodi se u saopćenju.  Član Predsjedništva BiH Željko Komšić će na manifestaciji govoriti u povodu Dana državnosti BiH. 

Danas će i delegacije svih nivoa vlasti u KS položiti cvijeće i odati počast poginulim borcima – braniteljima i civilima Sarajeva na Spomen obilježje “Vječna vatra”, Mezarje Kovači – mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina i Spomen-park Vraca. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić učestvovaće u svečanostima obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PSBiH. 

Izetbegović će danas u 9 sati, zajedno sa zvaničnicima sa svih nivoa vlasti, položiti cvijeće na spomen – obilježju „Vječna vatra“, a u 9:30 sati sa Zvizdićem će položit cvijeće na mezarju „Kovači“ i na mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića. 

U povodu Dana državnosti BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar na Partizanskom spomen groblju u 11 sati takođe položiti cvijeće i odati počast palim antifašistima u Drugom svijetskom ratu.

Iz Udruženja pozivaju svoje članove, ali i druge organizacije i građane da uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera posjete Partizansko spomen groblje. 

Udruženje antifašista će zatim, u 12 sati, položit cvijeće i na Šehitlucima te odati počast palim borcima u prošlom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.