PREDSJEDNIK SABNOR-A BIH

Đulić: Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a ključni je međaš postojanja države

Nakon više od 400 godina građani ove zemlje i antifašisti u Mrkonjić-Gradu obnovili su državnost BiH, kazao Đulić

M. Smajkić

Đulić: Bočni udari sa istoka i zapada

Foto: M. Smajkić


Bosna i Hercegovina danas slavi 77. godišnjicu potvrde svoje državnosti i principe koji su tada utvrđeni u Mrkonjić-Gradu na Prvom zasjedanju, ujedno i Osnivačkoj skupštini Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, kaže da je to ključni praznik za narode BiH, jer su nakon više od 400 godina građani ove zemlje i antifašisti u Mrkonjić-Gradu obnovili državnost BiH. Da nije bilo tog 25. novembra 1943. godine, kako navodi Đulić, ne bi bilo moguće ni 29. februara i 1. marta 1992. godine napraviti referendum o samostalnosti BiH.

- Drugim riječima, ne bi bilo BiH da nije bilo ZAVNOBiH-a, jer, bile su dvije varijante, da BiH bude pokrajina Srbije ili da bude podijeljena između Srbije i Hrvatske i u svakom slučaju kao država ne bismo egzistirali. Dakle, ZAVNOBiH, Dan državnosti, je ključni međaš na osnovu kojeg danas postoji država BiH - govori Đulić.

Upravo iz te odlučnosti, iz vizionarstva tih ljudi, tih antifašista, kako pojašnjava on, mi danas moramo naučiti i učiti da gradimo budućnost. 

Više o temi Sead Đulić

PODPREDSJENDIK SABNOR-A NAKON PODNOŠENJA KRIVIČNE PRIJAVE
Skenderagić: Ovo je očito neka pokazna vježba, smiješno i žalosno istovremeno
NAKON PODNOŠENJA PREKRŠAJNE PRIJAVE
Đulić: Očekivao sam to, jasno je da se radi o političkom pritisku
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na