DAN DRŽAVNOSTI BIH

S Partizanskog spomen-groblja u Mostaru poslane poruke mira i zajedništva

Puno puta je dokazano da će ideja BiH pobijediti, kazao Špago

M. Sm.

S Partizanskog spomen-groblja u Mostaru

Foto: Ž.Miličević


Posjetom Partizanskom spomen-groblju, nacionalnom spomeniku BiH, danas je u Mostaru otpočelo obilježavanje Dana državnosti BiH.

Brojne delegacije s federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa te predstavnici boračkih i drugih udruženja i organizacija položili su cvijeće i odali počast antifašistima Mostara.

- Obilježavajući ovaj praznik, šaljemo poruke mira i zajedništva kao osnove na kojoj želimo dalje izgrađivati državu BiH-kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji se na Partizanskom spomen-groblju obratio prisutnim Mostarcima.

Špago je naveo da na ovaj praznik treba istaći važnu konstantu u historiji bh. društva, a to je, kako je kazao, tradicija kulturnog, etničkog i religijskog pluralizima i raznolikosti koja je istkana kroz višestoljetni suživot, toleranciju i poštivanje među građanima BiH, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost.

- Ta karakteristka BiH je, možda, više nego ikada pod teškim udarima. Napadaju je i one snage koje vjeruju da je budućnost u dezintegraciji i isključivosti. Ali, puno puta je dokazano da će ideja BiH pobijediti, jer je ta ideja inkluzivna, integraciona, progresivna i antifašistička, a svakako proevropska - istaknuo je Špago.

  • Događaj osiguravale jake policijske snage

    Događaj osiguravale jake policijske snage

    Foto: Ž.Miličević


Miralem Džajo, član SABNOR- BiH poručio je kako je danas više nego ikad potrebno da se svi zajedno, umjesto suživotu, okrenemo zajedništvu, odnosno, zajedničkom životu svih naroda i građana.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“, prof.dr. Elvir Zlomušica izrazio je uvjerenje da će se u narednom periodu sve više cijeniti ovaj praznik i da će Dan državnosti BiH svečanije biti proslavljan i obilježavan.

Inače, zbog niza incidenata u prethodnom periodu i današnju posjetu delegacija i građana Partizanskom spomen-groblju osiguravale su jake policijske snage.

Također, Dan državnosti BiH je obilježen i na mostarskim Šehitlucima.

Više o temi Mostar

AKCIJA "INPACT"
Za grupu Sade Đuguma zatražen pritvor
POTVRĐENO
Mostar neće Fikretove respiratore
NA VRH

Podijeli članak na