ISTRAŽUJEMO

Pljušte ostavke, Izetbegović bez reakcije: Sarajevska SDA u nokdaunu, Prevljak čeka analizu izbora

Deset dana poslije izbora, nema ni sjednice Kantonalnog odbora <195> Nikada nisu razmatrane ostavke Ajnadžića, Skake, Terovića

Izetbegović: Hoće li uvesti Povjereništvo. Avaz

Piše: M. Aščić

25.11.2020

Dok pljušte ostavke funkcionera SDA na stranačke funkcije u Kantonalnom odboru SDA u Srajevu, rukovodioci stranke u Kantonu koja je na lokalnim izborima brutalno poražena u utrci za načelničke pozicije još nisu zakazali ni održali sjednicu kako bi razmatrali kompletnu situaciju u KS i dali odgovore ko je kriv za težak izborni poraz, koji je otvoreno priznao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.


Nema sjednice

Još nisu razmatrane ni prihvaćene ostavke Nedžada Ajnadžića, Jasmina Terovića i Abdulaha Skake. Oni su podnijeli ostavke na pozicije članova Kantonalnog izvršnog odbora i Kadrovske komisije, a uputili su ih Fikretu Prevljaku, predsjedniku Kantonalnog odbora SDA koji je poražen u utrci za načelnika Ilidže.

Prekjučer je također i vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela podnijela ostavke na funkcije u KO SDA. Ostavku su podnijeli i Nedžad Koldžo te Nezir Hadžić iz Novog Grada, koji je bio i član Kadrovske komisije KO SDA.


Prevljak: Nije podnio ostavku. Avaz

Ostavku na čelo KO SDA Sarajevo, zbog loših rezultata, najavio je i Prevljak, prvi čovjek ove stranke u Sarajevu. No, kako nam je jučer potvrdio, nije je još podnio. Sada više nije siguran ni hoće li podnositi. Potvrdio nam je da nije zakazana ni sjednica KO ni Izvršnog odbora kako bi se razmatrale ostavke Ajnadžića, Koldže, Skake, Terovića i Gabele. Smatra da je potrebno prvo uraditi analizu šta se desilo u KS, pa tek onda odlučiti šta dalje. 

- Prvo moramo sve dobro analizirati. Tako da ostavku nisam ni podnio – rekao nam je Prevljak.


Koga poslušati

S druge strane, članstvo SDA u KS, razočarano izbornim rezultatima i vođenjem stranke u Sarajevu, sve je glasnije i zahtijeva od Predsjedništva stranke hitno uvođenje povjereništva u KS. Na taj način Prevljak i ostali članovi bi automatski bili razriješeni, a stranka bi odredila čovjeka koji bi uveo red.  


Skaka: Podnio ostavku na stranačku funkciju. Arhiv

Čelnici Kantonalnog odbora SDA Sarajevo su, osim Prevljaka, i potpredsjednici Hazim Bahtanović, Eldar Čomor, Mahir Dević, Sebija Izetbegović, Jasmina Biščević-Tokić i Miralem Šurković

To je nedavno zatražio i mladi Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA. Međutim, naši izvori tvrde da se tome oštro protivi Sebija Izetbegović, potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA i supruga Bakira Izetbegovića.

Pitanje je koga će Izetbegović poslušati, nezadovoljno članstvo ili suprugu.


Ajnadžić: Niko ništa

Ajnadžić nam je jučer potvrdio da njegovu ostavku niko nije razmatrao.  

- Ne znam sad vrti li se baš sve oko moje ostavke, ali znam da nije razmatrana. Ja ostajem pri onim stavovima koje sam rekao, a zbog čega sam je podnio – rekao nam je Ajnadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.