PROCESI

Ko je Nežad Hasić kojeg je uhapsila SIPA: Pod prisilom priznao da je učestvovao u ubistvu četvorice Srba

On je za samo 17 minuta osuđen na 20 godina zatvora, zajedno s prijateljima Ahmom Harbašom i Behudinom Husićem i godinama su živjeli u ilegali

Hasić, Husić i Harbaš: Ne žele pred sudove u RS. Arhiv

Piše: A. J.

26.11.2020

Nedžad Hasić, kojeg je SIPA uhapsila jutros, rođen je i odrastao u Skelanima kod Srebrenice. On je za samo 17 minuta osuđen na 20 godina zatvora, zajedno s prijateljima Ahmom Harbašom i Behudinom Husićem.

Optuženi su da su ubili četvoricu drvosječa, Srba. Kako je "Avaz" ranije pisao, pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali su poturenu izjavu da su to počinili.


Njih trojica su godinama živjeli u ilegali. Ograničeno im je kretanje, ali su se krili od nepravde.


- Nema šanse da idem u RS, pred njihove sudove. To je unaprijed izgubljena stvar. A ništa nisam uradio, kamoli ubio četvoricu drvosječa. To su gluposti - kazao je u julu ove godine Hasić za "Avaz". 


U dva navrata je štrajkovao glađu.


- Prvi put u Bijeljini, kada smo osuđeni, a drugi put u Tuzli, kada smo razmijenjeni. Pazite apsurda - mi razmijenjeni, njihova trojica zločinaca odmah abolirana, a nas pet mjeseci neće da puste iz zatvora. Tada smo štrajkovali glađu, jer nam nisu dali za vikend da vidimo svoju familiju - rekao je tada Hasić.


Preživio je genocid u Srebrenici gledao ubijanja i klanja koja su činili četnici.


- Volio bih da ovo godina života što mi je ostalo proživim kao slobodan čovjek. A ne da se krijem i da sam u stalnoj pripravnosti da će me neko hapsiti, osuditi na pravdi Boga. Do sada nije bilo ni volje ni htijenja onih koji su to mogli. Hiljadu puta sam rekao, i opet ću, sutra sam spreman doći pred Sud BiH i odgovarati. Ali njima u ruke više neću živ - rekao nam je tada ovaj Srebreničanin.



Preživio je genocid u Srebrenici. Avaz

Ovaj otac petero djece tada se prisjetio i predaje IFOR-u 1996. godine.



- Naišli smo na četnike. Oni su zapucali na nas. Sreli smo se oči u oči. I onda je bolje bilo da se predamo IFOR-u nego da nas četnici pobiju. Tada sam pao i slomio desnu ruku. Odmah je počelo maltretiranje u policijskoj stanici u Zvorniku. Vodili su nas u Žepu da im pokazujemo gdje smo se krili i šta smo radili. Pitali su nas šta smo radili, a mi smo samo spašavali živu glavu - priča Hasić.



Kaže da je kasnije čuo da uopće nisu trebali biti prebačeni u Zvornik policiji, nego u Tuzlu.



- Da li je greška bila, slučajno ili namjerno, ne znam. Ali taj moment je odredio sve što će poslije uslijediti, rekordno kratak sudski proces. Odmah smo osuđeni - ispričao nam je Hasić u julu ove godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.