HERCEGBOSANSKA ŠESTORKA

Odbrana Milivoja Petkovića zatražila prijevremeno puštanje iz zatvora

Odbrana je istakla kako je Petković prihvatio konačnu presudu u svom slučaju, kao i ličnu odgovornost za zločine za koje je osuđen

Milivoje Petković. EPA

Piše: D. H.

27.11.2020

Advokatski tim Milivoja Petkovića, bivšeg čelnika takozvane Herceg-Bosne osuđenog na 20 godina zatvora, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, za koje će steći uslove početkom naredne godine. 

U podnesku Mehanizmu, advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić su naveli kako je, prema informacijama Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN), procijenjeno da će Petković u februaru 2021. godine steći uslove da bude razmatran njegov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

Odbrana je istakla kako je Petković prihvatio konačnu presudu u svom slučaju, kao i ličnu odgovornost za zločine za koje je osuđen.

- On izražava iskreno kajanje za svoja djela ili propuste koji su doveli ili doprinijeli počinjenju zločina i duboko saučešće bošnjačkim žrtvama i njihovim porodicama. On će ovo nositi kao lični teret do kraja života. Može se samo nadati da će dobiti priliku da lično doprinese miru i pomirenju među nacijama općenito u bivšoj Jugoslaviji i posebno u BiH”, navela je Odbrana u podnesku.

Također je rečeno da Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenog zdravlja. Pandemija koronavirusa uticala je na to da ga članovi njegove porodice nisu bili u prilici posjetiti od marta ove godine.

U podnesku je navedeno Petkovićevo primjerno ponašanje tokom suđenja, ali i izdržavanja zatvorske kazne. On je u više navrata bio puštan i na privremenu slobodu, stoji u ponesku.

Ukoliko Mehanizam odobri njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, smatra Odbrana, Petković neće imati problema prilikom “reintegracije u hrvatsko društvo”, te da ne predstavlja opasnost ili prijetnju bilo kojoj osobi ili javnom redu i sigurnosti.

Navedeno je i da će Petković, ukoliko bude pušten na prijevremenu slobodu, živjeti u Splitu, gdje je bio nastanjen i prije suđenja, te provoditi vrijeme s porodicom i troje unučadi.

Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su 2017. pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Stojić te bivši načelnici glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Praljak i Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Ćorić osuđen je na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.