NA LICU MJESTA

Vraća se još jedan simbol Mostara

Želja naše zajednice i cijelog Mostara sredinom 19. stoljeća bila je impozantna bogomolja gdje bi se vjernici okupljali i koja bi bila mjesto molitve, kaže Krulj

Piše: E. Trako

27.11.2020

Na razglednicama Mostara uskoro će se, za mjesec, ponovo naći Saborni hram Svete Trojice, nacionalni spomenik BiH. Prema procjenama, nakon uklanjanja skele i postavljanja zvonika, bit će završena prva faza radova na ovom impozantnom objektu.

Reporteri „Avaza“ jučer su posjetili gradilište Saborne crkve. Naš domaćin, mostarski paroh Radivoje Krulj kazao nam je da radovi napreduju odlično u ovim teškim i neizvjesnim vremenima za cijeli svijet.

Stara jezgra

- Saborna crkva jedan je od simbola grada. Pravoslavna zajednica se ovdje razvija i živi otkad je ovaj grad postao. Želja naše zajednice i cijelog Mostara sredinom 19. stoljeća bila je impozantna bogomolja gdje bi se vjernici okupljali i koja bi bila mjesto molitve. Zahvaljujući sultanu Abdulazizu i Omer-paši Latasu te tadašnjoj upravi u Mostaru, 1863. godine počela je gradnja Saborne crkve - podsjeća Krulj na historijske činjenice.

S obzirom na to da se nalazi u uskoj jezgri starog grada, i ovaj spomenik je pod zaštitom UNESCO-a. Crkva je zapaljena i minirana do temelja u junu 1992., a njena obnova počela je 2010. godine.

- Kada je sagrađena, Saborna crkva bila je jedan od najljepših i najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. U funkciji je bila od 1873. do 1992. godine, kada su nas zadesili nevolja i rat, kada je stradao i čitav Mostar, pa tako i jedan od njegovih simbola -govori Krulj.


Radivoje Krulj - Avaz
Saborna crkva u Mostaru - Avaz
Uskoro završava prva faza radova - Avaz
Do sada utrošeno 8 miliona KM - Avaz
Snimci Saborne crkve iz zraka - Avaz
+1

Kaže da je ovaj spomenik obnovljen voljom svih Mostaraca. 

- Krenuli smo u obnovu prije tačno 10 godina. Ono što mene kao sveštenika, našeg episkopa raduje je to što u obnovi crkve učestvuju Mostar i svi Mostarci, bez obzira na vjeru i naciju. Za pravoslavne hrišćane ona je kultno mjesto, mjesto bogosluženja, i za nas znači ostvarenje našeg identiteta, prije svega vjerskog, a, naravno, i nacionalnog. Za Mostar ona znači spomenik kulture i u obnovi učestvuju svi Mostarci. U gradnji su najviše doprinijeli vlade Srbije i RS, Vlada FBiH, Vlada HNK, simbolično i Grad Mostar - govori Krulj.


Velika čast

Dosadašnji radovi koštali su 8.017.152,50 KM.  

- Prema procjenama stručnjaka, i radovi u okviru druge i treće faze mogli bi koštati oko 8 miliona KM. Sada prikupljamo novac za daljnje radove, a onda ćemo tražiti najbolje izvođače - kazao je Krulj.

Na gradilištu smo zatekli Slavišu Terzića, poslovođu radova na fasadi.

- Velika čast i zadovoljstvo je raditi na ovako bitnom objektu. Završavamo uskoro vanjsko malterisanje, ostao nam je još zvonik - kaže Terzić za „Avaz“.

Budite ljudi

“Budite ljudi, budite hrišćani, pomozite onima kojima je potrebno”, bila je jedna od posljednjih poruka prijeratnog mostarskog paroha, oca Momčila Pejičića, i oca Alekse Zupca vjernicima nad koje su se sve više nadvijale sjene straha i strepnje. Te 1992. godine sve je najavljivalo dolazak rata, ali niko od mostarskih Srba nije očekivao rušenje svoje najveće bogomolje - Sabornog hrama Svete Trojice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.