ŽALILI SE CIK-U

Ahmetović za "Avaz": Potpuni kolaps u glasanju poštom, Srebreničani u Australiji tek jutros dobili glasačke listiće

Očekujemo da CIK pokaže da BiH postoji u Srebrenici, a ne da Srebrenicom vlada, ne Banja Luka, nego Beograd, rekao je Ahmetović

Ahmetović: Mnogo posla za Tužilaštvo BiH. Arhiv

Piše: A. J.

27.11.2020

Srebreničani koji žive u Australiji tek su jutros dobili glasačke materijale. To je za „Avaz“ potvrdio šef izbornog štaba koalicije "Moja adresa: Srebrenica“ Sadik Ahmetović te dodao da je nastao poptuni kolaps kada je riječ o glasanju poštom.

-    Listići su kasnili 25 dana u distribuciji iz Sarajeva. Glasača u inozemstvu ima oko 2.400, to je veliki broj koji opredjeljuje izborni rezultat u Srebrenici – rekao je Ahmetović.

Zbog zloupotreba na biračkim mjestima u Srebrenici Koalicija je uputila žalbe Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) od koje očekuju poništavanje izbora.

- Žalili smo se i na birački spisak na kojem su bile osobe koje nisu imale nijednog dokumenta izdatog u Srebrenici. Prema našim podacima, takvih glasača je bilo 1.400. CIK te navode može provjeriti. Glasačke kutije su bile različite na mjestima gdje glasaju Bošnjaci i Srbi. Tamo gdje su glasači srpske nacionalnosti nisu bile zapečačene što otvara sumnju da su se glasački listići dodavali prije ili poslije. Onima kojima su rekli da neposjeduju lična dokumenta za pola sata ili sat su se vraćali na biračka mjesta sa ličnom kartom... – rekao je Ahmetović.

Tvrdi da u ovom slučaju ima mnogo posla za Tužilaštvo BiH, da se provjeri birački spisak. Napominje da bi jedino poništavanjem izbora u Srebrenici bile spašene institucije BiH.

-    U suprotnom bismo dali legitimitet izbornoj okupaciji iz Srbije. Očekujemo da CIK pokaže da BiH postoji u Srebrenici, a ne da Srebrenicom vlada, ne Banja Luka, nego Beograd. U Srebrenici maksimalno živi 1.500 Srba, isto toliko i Bošnjaka. Ali, na dan izbora imate okupaciju od ljudi koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom – dodao je Ahmetović.

Napomenuo je da bi se provođenjem novih izbora dobili legitimni i legalni rezultati izbora te da u suprtnom Bošnjaci neće prihvatiti mandate.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.