REAKCIJE

Brat uhapšenog Srebreničanina Nedžada Hasića: Rekli su mu da će biti u Sarajevu ali je odmah odvezen u Bijeljinu

Nekoliko puta je ponovio da bi se predao i odgovarao samo pred Sudom BiH

Nedžad Hasić. Avaz

Piše: E. T.

27.11.2020

Edevit Hasić, brat Nedžada Hasića, Srebreničanina koji je jučer uhapšen u Tinji kod Srebrenika, kazao je za "Avaz" da se politika opet prelama preko leđa njegovog brata. Podsjetimo, Nedžad Hasić kojeg su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jučer, rođen je i odrastao u Skelanima kod Srebrenice. On je za samo 17 minuta u skandaloznom "bijeljinskom procesu" osuđen na 20 godina zatvora, zajedno s prijateljima Ahmom Harbašom i Behudinom Husićem. 

Optuženi su da su ubili četvoricu drvosječa, Srba. Kako je "Avaz" ranije pisao, pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali su poturenu izjavu da su to počinili.

- Pustili su ih 1998. godine iz zatvora. Dakle, ako su bili krivi zasto su ih tad puštali? Drugo, Samir Avdić poznati svjedok protiv Srebreničana je opet u igri. Imam pouzdanu informaciju da je on dao ponovnu izjavu tako su uhapsili Nežada. Pri hapšenju, jučer su rekli da će biti u Sarajevu zadržan do kraja suđenja. Međutim, odmah su ga za odvezli u Bijeljinu - kazao je Edevit Hasić. 


Edevit Hasić. Facebook

Nedžad je otac petero djece a u nedavnoj ispovijesti za "Avaz" se prisjetio i predaje IFOR-u 1996. godine.

- Naišli smo na četnike. Oni su zapucali na nas. Sreli smo se oči u oči. I onda je bolje bilo da se predamo IFOR-u nego da nas četnici pobiju. Tada sam pao i slomio desnu ruku. Odmah je počelo maltretiranje u policijskoj stanici u Zvorniku. Vodili su nas u Žepu da im pokazujemo gdje smo se krili i šta smo radili. Pitali su nas šta smo radili, a mi smo samo spašavali živu glavu - pričao je Nedžad Hasić.

Nekoliko puta je ponovio da bi se predao i odgovarao samo pred Sudom BiH.

- Volio bih da ovo godina života što mi je ostalo proživim kao slobodan čovjek. A ne da se krijem i da sam u stalnoj pripravnosti da će me neko hapsiti, osuditi na pravdi Boga. Do sada nije bilo ni volje ni htijenja onih koji su to mogli. Hiljadu puta sam rekao, i opet ću, sutra sam spreman doći pred Sud BiH i odgovarati. Ali njima u ruke više neću živ - rekao nam je tada ovaj Srebreničanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.