POTVRĐENO ZA AVAZ

Tužilaštvo KS neće provoditi istragu protiv Izetbegović i KCUS-a u slučaju liječenja Nadin Smajlović

Nakon provjere navoda iz prijave utvrđeno je da u radnjama prijavljenih nema elemenata krivičnih djela, kazali su iz Tužilaštva KS

Sebija Izetbegović. Arhiv

Piše: A. J.

27.11.2020

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga po prijavi koju je podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadim Smajlović, zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a.


-  Nakon provjere navoda iz prijave utvrđeno je da u radnjama prijavljenih nema elemenata krivičnih djela. Obavještenje sa razlozima za donošenje tužilačke odluke je u skladu sa zakonom dostavljeno podnosiocu prijave, koji na ovu odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice – kazali su za „Avaz“ iz Tužilaštva KS.


Slučaj 13-godišnje djevojčice Nadin Smajlović kojoj je, prema navodima roditelja, uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izazvao je veliku pažnju javnosti.


Djevojčica Nadin primljena je na KCUS s zdravstvenim problemima. Nakon što je utvrđeno da joj KCUS ne može dati potrebnu terapiju, roditelji su tražili premještanje djevojčice, što su iz KCUS-a odbili i nisu potpisali izmještanje.


KCUS je ove navode demantirao, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili liječenje.

Ombudsmeni BiH su zaključili da u konkretnom predmetu postoje određeni procesni propusti u kojem su ugrožana prava pacijenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.