ŠTA KAŽU NADLEŽNI

Građani Breze se smrzavaju, a računi za grijanje stižu

Osnovni problem je u lošem kvalitetu uglja, u zadnja tri - četiri dana temperatura je spala na 29 stepeni, rekao nam je Burzić

Sezona grijanja je kasnila desetak dana. Ilustracija

Piše: A. J.

30.11.2020

Građani Breze obratili su se redakciji „Avaza“ nezadovoljni kvalitetom gradskog grijanja.

Kako kažu, nadležni iz Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Breza“ redovno šalju račune, ali isporuka toplotne energije nije uredna i smrzavaju se u stanovima. Navode da su se obraćali na više adresa, ali da problem nije riješen.

Rukovodilac poslovne jedinice za vodovod i grijanje u JKP „Breza“ Sead Burzić kazao nam je da je problem složen, a kao glavni razlog naveo je korištenje nekvalitetnog uglja iz rudničke kotlovnice putem kojeg dobivaju toplu vodu.

-  Mi smo samo distributeri. Kasnila je i sezona grijanja desetak dana. Na sastanku na kojem su bili predstavnici stanara, direktor rudnika, načelnik, bilo je dogovoreno da počne na vrijeme. Osnovni problem je u lošem kvalitetu uglja, tri puta dnevno očitavamo stanje kalorimetra koji pokazuje polaznu temperaturu vrele vode iz rudnika. U zadnja tri - četiri dana temperatura je spala na 29 stepeni. Kada nalože i kada je ugalj dobar temperatura bude i 60 stepeni – rekao nam je Burzić.

Kaže da navodi iz rudnika da je problem u njihovom sistemu nisu tačni.

- Mi koristimo samo 50 posto snage izmjenjivača jer nemamo više potrošača, on ne pravi pometnju kako tvrde. Ako nije ispravan kako onda mogu postići temperaturu od 60 stepeni, a danima je 30-35 stepeni – dodao je Burzić.

Napominje da je moguće i da neki građani isključe dio radijatora u svojim domovima, pa očekuju da zagrijavanje bude adkevatno što, kako kaže, u tom slučaju nije moguće.

Rješenje vidi u formiranju zajedničke komisije koja bi utvrdila stanje uglja i detektirala problem. 

-    Mi ne možemo utjecati na to šta oni lože – dodao je Burzić za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.