ZA AVAZ GOVORE

Basiner o izvještaju „Wilson“ centra: Postavili smo osnovu za Bajdenovu politiku prema BiH

Ja bih koordiniranim sankcijama „kasetno bombardirao“ etablirane kleptokratske elite kako bih im dodatno ograničio manevarski prostor, kaže jedan od autora istraživanja

Basiner: Dejtonska struktura je korijen neuspjeha BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

28.11.2020

Vjerujem da će analiza i preporuke izvještaja koji je prezentirao „Wilson“ centar „Popravljanja Dejtona“ imati utjecaja na vanjsku politiku SAD, kako kroz širinu i stručnost same grupe tako i kroz valjanost koju „Wilson“ centar donosi.

Izjavio je to za „Avaz“ jedan od učesnika u izradi izvještaja Kurt Basiner (Bassuener), inače viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.



Široka grupa

- Izvještaj „Wilson“ centra odražava zajedničke stavove široke grupe stručnjaka iz SAD, EU i BiH i svi oni su saglasni da je dejtonska struktura korijen neuspjeha BiH, jer omogućava političkim elitama da zadrže vlast. Neophodna je rekonstrukcija Dejtona, zaključak je to naših diskusija koji je predstavljen i u istraživanju - pojasnio je Basiner.  

Dodao je da istraživanje sadrži preporuke koje su prilično detaljne, iako neki od autora, poput njega i prof. Danijela Servera (Daniel Serwer), zagovaraju još radikalnije mjere.

- Svi su saglasni da u BiH ne može biti napretka bez ponovnog utvrđivanja pravila i struktura izvršenja Dejtona. Dakle, da bismo mogli nadići Dejton, prvo se moramo vratiti na njegovo provođenje. Održavanje sigurnog okruženja u BiH sada znači više od pukog odvraćanja onih koji bi mogli pokušati djelovati kako bi pokrenuli međunacionalni sukob - smatra Basiner.

S obje strane Atlantika, kaže, treba pojačati sankcije protiv zvaničnika u BiH.

- Da je do mene, ja bih koordiniranim sankcijama „kasetno bombardirao“ etablirane kleptokratske elite kako bih im dodatno ograničio manevarski prostor. To bi, u kombinaciji sa strogim uvjetovanjem međunarodnih finansijskih sredstava, ozbiljno narušilo njihov operativni sistem. Svi smo, također, prepoznali štetnu ulogu koju i Hrvatska i Srbija imaju u BiH. To nije ranije bilo prepoznato i priznato u široj javnosti. Na Zapadu je da Zagrebu i Beogradu jasno stave do znanja da će političkim razvojem BiH na kraju upravljati njeni građani. Srbija i Hrvatska su potpisnici, a ne „garanti“ Dejtona i to treba stalno isticati - naglasio je Basiner.


Politika vrijednosti

Ovom prilikom istakao je da je istraživanje „Wilson“ centra osnova za politiku zasnovanu na vrijednostima za koju se izabrani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) borio.  

- Očigledna je ova politika i u njegovom vanjskopolitičkom timu, kao i kod kandidata za državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) i imenovanog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana (Jake Sullivan). Svi ovi faktori ukazuju na to da se nova američka administracija nastoji približiti evropskim saveznicima, te preispitati zajedničku politiku prema BiH i Balkanu. Sve su ovo dobre vijesti i ohrabrujuće za građane BiH, kojima je prijeko potreban saveznik da istisnu vlastite političare - zaključio je Besiner.


Transatlantska saradnja

Govoreći o saradnji SAD i EU na rekonstrukciji Dejtona, Basiner kaže da su naznake pozitivne. Posebno uzmu li se u obzir izjave Bajdenovog vanjskopolitičkog tima, a u kojima se zapadni Balkan spominje kao određeno područje u kojem trebaju postojati transatlantska saradnja i koordinacija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.