OPASNOST PO ZDRAVLJE

Satler upozorava: Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu, potrebna hitna reakcija

Ozbiljna prijetnja zdravlju i okolišu. Potrebne su sistemske promjene – hitno, stoji u objavi

Satler poziva na akciju. Arhiv

Piše: G. M.

27.11.2020

Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, upozorio je na visoku zagađenost zraka u Sarajevu.

- Sarajevo je danas ponovo najzagađeniji grad na svijetu, a slijedi Priština. Ozbiljna prijetnja zdravlju i okolišu. Potrebne su sistemske promjene – hitno – napisao je Satler na Twitteru.


Inače, Satler već nekoliko dana u svojim objavama na društvenim mrežama i na blogu upozorava na zagađenje zraka u Sarajevu i poziva na akciju po tom pitanju.

Uslijed pogoršanja kvalitete zraka Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela odluku kojom je proglasila epizodu "Upozorenje" u zonama A, B, C i D Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

- Razlog donošenja ove odluke je prekoračenje praga upozorenja PM10 čestičnih materija u zraku (150 µg/m3) izmjerenih na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš za prethodni dan, a zatim i činjenica da se u narednih 48 sati, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje stabilna vremenska situacija, koja pogoduje daljem akumuliranju zagađujućih materija u zraku - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.