VREMENSKA PROGNOZA

Kiša, snijeg, magla: U jutarnjim satima minusi, vodite računa o odijevanju

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i nesanice

N. Aj.

Na cijelom sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima danas će preovladavati dugotrajna magla ili niska oblačnost

Foto: Arhiv


Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na cijelom sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima preovladavati dugotrajna magla ili niska oblačnost. U Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i na planinama mala do umjerena oblačnost. U večernjim satima očekuje se naoblačenje u cijeloj zemlji. 

Tokom noći na nedjelju u Bosni se očekuje slab snijeg, a u nizinama može padati i slaba kiša. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus 6 i 0 stepeni, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 1 i 6 stepeni, u sunčanijim područjima od 9 do 14 stepeni. 

Biometeorološka prognoza

Maglovito i hladno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, loše će djelovati na raspoloženje većine populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati. Opšta slika bit će nešto ljepša na jugu zemlje, uglavnom zbog više sunčanih intervala. Neophodno je voditi računa o primjerenom odijevanju, a moguće su epizode jačeg zagađenja zraka, izraženije u gradskim sredinama.

Naredna dva dana

U nedjelju, 29.novembra, u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno vrijeme. Prije podne u Bosni lokalno može padati slab snijeg, u nizinama i slaba kiša. U Hercegovini slaba kiša u jutarnjim satima. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između minus 3 i 1 stepen, na jugu zemlje i do 8 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4 stepena, na jugu zemlje od 8 do 13 stepeni.

Prvog dana nove sedmice, 30. novembra, pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne se prognozira pretežno oblačno vrijeme. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus 5 i minus 1 stepen, na jugu zemlje do 4 stepena. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 0 i 4 stepena, na jugu zemlje od 8 do 11 stepeni.

Više o temi Vremenska prognoza

NA VRH

Podijeli članak na