MOSTAR

Čović nije optimističan da se manjkavosti Dejtonskog sporazuma mogu ispraviti

Izborni zakon je nužan kako bi omogućio ravnopravnost, kazao Grlić Radman

Čović: Različiti stavovi. Ž.Miličević

Piše: M. Sm.

28.11.2020

Šef hrvatske diplomatije , Goran Grlić Radman danas je u Mostaru izjavio da Republika Hrvatska Bosnu i Hercegovinu gleda kao jednu cjelinu, stabilnu i funkcionalnu na svim razinama, u kojoj će sva tri konstitutivna naroda, kako je naveo, imati harmoničan odnos.

On je to kazao nakon prvog dijela sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Draganom Čovićem i predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Slavenom Zeljkom, a s njim je u delegaciji Republike Hrvatske i Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

Grlić Radman je, također, kazao da Hrvatska snažno podupire i podržava BiH na putu u Evropsku uniju i članstvo u NATO te da će u vezi toga biti iskreni i pravi zagovaratelj.

- Ako želimo BiH u EU i NATO savezu, onda BiH, doista, treba postići one standarde vladavine prava i svih demokratskih evropskih prava, a jedna od njih je promjena Izbornog zakona, koji će ukinuti diskriminaciju i koji će jamčiti svakom narodu jednakopravnost i adekvatnu političku participaciju i dakako u svim institucijama i tijelima osigurati ravnopavnost - kazao je Grlić Radman.

Također, ovom sastanku je i online, zbog pozitivnog testa na koronavirus, prisustvovao i Mario Kordić, nosilac gradske liste ispred HDZ-a BiH za predstojeće izbore u Mostaru, a Grlić Radman je naveo da su izbori u Mostaru nakon 12 godina dobra vijest.

- Mi to podupiremo i pozdravili smo sporazum iz lipnja hrvatsko-bošnjačkih lidera koji je sadržavao i odredbe o lokalnim izbroima u Mostaru, a isto tako implemetaciju odluka Ustavnog suda i želja da se promijeni Izborni zakon što bi trebalo biti posljedično nakon izbora u Mostaru.Jer, Izborni zakon je nužan kako bi omogućio ravnopravnost i kako bi zapravo reflektirao duh i slovo Dejtonskog sporazuma – iznio je Grlić Radman.



Grlić Radman: Harmoničan odnos. Ž.Miličević

Čović je, upitan za komentar o tome da je ambasador SAD-a u BiH, Erik Nelson (Eric) u svom blogu naveo da se manjkavosti Dejtonskog sporazuma moraju i mogi ispraviti, on je kazao da „vezano za 25 godina Dejtona i izjava oko Dejtonskog mirovnog sporazum imamo različite stavove“.

- Ali već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima kako oblikovati Ustav BiH na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu i to je nešto što ćemo i dalje raditi. Nažalost, ne osjećam da imamo dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a ona bi morala u oba doma Državnog parlamenta imati dvotrećinsku većinu i nisam optimističan da bismo mogli napraviti promjenu. No, zato sam jako optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti premjene Izbornog zakona koje će osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstiutivna naroda i napraviti pripeme da možda načinimo iskorak ka evropskoj BiH - poručio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.