MOSTAR

Bez biranja pogrebnog preduzeća u slučaju umrlih od koronavirusa

Prihvat umrlih osoba iz Covid bolnice vrši samo mrtvačnica ''Bijeli Brijeg'' <195> Cijene usluga u ''Sutini'' dvostruko niže

Mrtvačnica ''Bijeli Brijeg'': Ugovor s bolnicom. Avaz

Piše: M. Smajkić

29.11.2020

Veliku prašinu u Mostaru podigla je objava iz „Komosa“, odnosno Gradske mrtvačnice ''Sutina'', kojom upravlja to preduzeće, a u kojoj su naveli da im je onemogućeno vršiti prihvat umrlih osoba iz Covid bolnice!  

Iako su se od početka pandemije koronavirusa iznosile priče o tome da su troškovi pogrebnih usluga za preminule usljed koronavirusa vrlo visoki, a koje Mostarci plaćaju mrtvačnici „Bijeli Brijeg“, ipak, posljednjih dana je ova priča dobila sasvim druge konotacije, jer su iz „Sutine“ obznanili da je građanima uskraćeno pravo biranja i opreme i pogrebnog preduzeća.

Praktično, javnost je saznala da pravo na to samo ima mrtvačnica ''Bijeli Brijeg'', koja, za razliku od „Komosa“, nije gradsko javno preduzeće, već privatno.


Prepustiti odluku

- Porodice čiji su najmiliji preminuli usljed koronavirusa dovode se pred svršen čin samim tim što radnici mrtvačnice ''Bijeli Brijeg'' biraju sanduke i vrše opremanje. Naime, mnogi sugrađani su nam se žalili i dolaze nam s pritužbama da su im troškovi tih usluga vrlo visoki i, prema njihovim kazivanjima, iznose od 900 do 1.400 KM - kazali su iz Gradske mrtvačnice „Sutina“.

Također, naveli su da imaju saznanja o tome da Štab civilne zaštite Mostara nije nikada razmatrao niti donosio ikakve odluke o tome koje će pogrebno preduzeće vršiti preuzimanje umrlih osoba iz Covid bolnice te smatraju da se ta odluka treba prepustiti članovima porodice preminulih.

Kako nam je kazao Fikret Dedović, rukovodilac „Sutine“, praktično, na svakodnevnoj bazi imaju upite i pritužbe građana koji žele njihove usluge, a koje su znatno jeftinije od onih koje pružaju u mrtvačnici ''Bijeli Brijeg'' i koje, prema propisanoj proceduri, od dezinfekcije, specijalne PVC vreće, sanduka i prijevoza, koštaju 560 KM.

- Mi obavljamo ukop i pogrebne usluge za sve vjeroispovijesti. Mnogi imaju ovdje svoja grobna mjesta i, jednostavno, žele da mi sve obavimo, a to nam je uskraćeno, a pritužbe građana idu na našu adresu - istaknuo je Dedović.

Mrtvačnica ''Bijeli Brijeg'' preuzima tijela preminulih na osnovu ranije potpisanog ugovora sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar, bez obzira na uzrok smrti.

Iz ove mrtvačnice priznali su da u trenutku preuzimanja tijela preminulih od koronavirusa nemaju kontakt s njihovim porodicama. 

Srednji paket

- Dobijemo poziv iz bolnice da se radi o Covid preminulom i važno nam je da znamo o kome se radi, odnosno, koje je vjeroispovijesti preminuli kako se ne bi dogodilo da se tijelo stavi u neodgovarajući lijes, u smislu, vjerskih simbola. 

Inače, sada dezinfekciju, u konsultaciji s nadležnima, radimo samo s drvenim lijesom, a ranije nam je bilo naloženo korištenje i metalnog. Upravo zbog cijene, odlučili smo se, da tako kažem, za srednji paket, gdje dezinfekcija, prijevoz i lijes koštaju 1.200 KM - kaže Zoran Sopta, direktor ove mrtvačnice.

Naglasio je da su u nekoliko navrata imali pritužbe da su usluge skupe, ali bilo je i onih koji su se žalili da je lijes prejeftin.  

Reagirali i iz Medžlisa

Zbog ove situacije reagirali su i iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar. Kako nam je potvrdio Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ, brojni članovi su im se obraćali uz pritužbe na visoke račune koji su im ispostavljani iz mrtvačnice ''Bijeli Brijeg''.

- Porodice se, definitivno, dovode pred svršen čin, uskraćeno im je pravo da odaberu pogrebnu opremu i mi se moramo staviti u zaštitu naših članova - kazao nam je ef. Maksumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.