EKSPERTI

Bijeg otkriva da iza migranata stoji ozbiljna organizacija!

Bilo je očekivati da će istraga otići u pogrešnom smjeru

E. Trako

Migranti su i sigurnosni problem

Foto: Arhiv


Migranti koji su osumnjičeni za ubistvo Jasmina Berovića (36) u sarajevskom naselju Otes uhapšeni su tokom sedmice u Beogradu i u Prištini. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su državljanina Maroka S. E. D. (1989.) u hostelu u Beogradu, gdje se skrivao u, kako se pretpostavlja, namjeri da pobjegne u neku od zemalja regiona.

Dan poslije u Prištini je uhapšen i drugi migrant, koji se također sumnjiči da je učestvovao u ubistvu Berovića. Ove informacije o hapšenjima osumnjičenih migranata u Beogradu i Prištini, kako kažu naši sagovornici, dokazuju koliko su migranti zapravo dobro organizirani, da se ne radi o nekakvih benignim i spontanim pokretima, imajući u vidu brzinu kojom su se osumnjičeni migranti našli stotinama kilometara daleko od mjesta zločina.

Određene istrage

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i čelnik Centra za sigurnosne studije, kaže da ovo samo potvrđuje činjenicu da postoji kriminalna organizirana grupa koja je radila prebacivanje.

- Na to ukazuju i određene istrage koje je provodila i SIPA s međunarodnom policijskom agencijom EUROPOL i drugim agencijama o razbijanju trgovine ljudima i organiziranog kriminala. Sigurno da su migranti koristili istu metodu za bijeg kao i onu kojom su ušli u BiH. Jer, nemoguće je da se neko samostalno prebaci tako brzo – kaže Kržalić.

Dodaje da je na dan kada se desilo ubistvo rekao da će te osobe vrlo brzo pobjeći iz BiH, ne prema Zapadu, nego tamo odakle su došle.

- Imamo i migrante čiji identitet nemamo. Istražni organi, policija je bila pod pritiskom medija i javnosti i bilo je očekivati da će istraga otići u pogrešnom smjeru. Dobro bi bilo ostaviti još vremena da vidimo u kojem pravcu će se sve odvijati – kaže Kržalić.

Problem regije

Aljoša Čampara, federalni ministar policije i član Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo, kaže da je ovo još jedan pokazatelj s kakvim se sigurnosnim izazovima suočava BiH.

- Odlično su organizirani i sigurno postoje neki kanali, rute, veze koje su uspostavljene da se ilegalni migranti kreću. Vrlo brzo su bili na području Srbije i Kosova. To je poseban sigurnosni izazov za sve naše agencije na državnom nivou i entitetskim i kantonalnim nivoima. Ovo nije problem samo BiH, nego regije i Evrope. Jedan globalni problem. Imamo dobru saradnju s policijskim agencijama u regionu, a uvijek je treba poboljšavati na razmjeni podataka, uvezivanju sistema sa susjednim zemljama, ali i zemljama Evrope – dodaje Čampara.

Poroznost granica

Istraga cijelog slučaja, ukoliko se pokaže da su uhapšeni migranti odgovorni za ubistvo bh. građanina, mora pokazati i ko je pomogao ubicama da za kratko vrijeme prijeđu jednu ili dvije državne granice i da se sklone na mjesta gdje su mislili da će biti sigurni. Teško je vjerovati da su osobe odgovorne za ubistvo pješke s ruksacima prešli put od Sarajeva do Beograda ili Prištine, a da nisu pri tome imali pomoć neke ozbiljne organizacije. Istovremeno, to još jednom potvrđuje poroznost granica ne samo BiH nego i ostalih država u regiji.

NA VRH

Podijeli članak na