KOMENTARI ZASTUPNIKA

Šahman: Politika je razvalila ovu Vladu KS

Za prijelog odluke o potvrđivanju i razrješavanju Vlade KS glasalo je za 22 zastupnika,protiv jedno, dok je suzdržanih bilo 10

Šahman: Zbog prepucavanja na višim nivoima, došlo je do pada ove Vlade. Arhiv

Piše: N. Aj.

30.11.2020

Skupština KS je prihvatila ostavku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića.

Za su glasala 23 zastupnika, protiv niko, dok je suzdržanih bilo devet.

Prije glasanja Nenadić je još jednom iznio svoje razloge za ostavku, a to je činjenica da je ranije 18 zastupnika podnijelo prijedlog o glasanju za nepovjerenje Vladi KS.

- Radili smo u izutetno teškim uvjetima. Ova Vlada mora imati mogućnost donošenja hitnih odluka. Izrazio bih duboko poštovanje prema svima. Ukoliko dođe do usvajanja ostavke, Vlada će djelovati u skladu s važećim propisima, u interesu ubrzavanja procedura koje slijede, kako biste mogli imenovati novog mandata i članove Vlade - kazao je Nenadić.

Za prijedlog odluke o potvrđivanju i razrješavanju Vlade KS glasala su 22 zastupnika, protiv jedno, dok je suzdržanih bilo 10.

Samim tim, dužnosti su razrješeni, osim Nenadića i ministri Mersa Kustura (SDA), ministrica pravde i uprave KS , Faruk Kapidžić (SDA), ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Nihada Glamoč (SDA), ministrica komunalne privrede i infrastrukture, Adi Kalem (SDA), ministar saobraćaja KS, Ismir Jusko (SBB), ministar unutrašnjih poslova KS, Draško Jeličić (DF), ministar privrede KS, Jasmin Halebić (SDA), ministar finansija KS, Rusmir Mesihović (DF), ministar zdravstva u ostavci, Anis Krivić (SBB), minikstar obrazovanja, nauke i mladih KS, Kenan Alikadić (SDA), ministar kulture i sporta KS, Jasna Agić (SBB), ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS te Hajrudin Grabovica (SDA), ministar za boračka pitanja KS.

 Za riječ su se javljali zastupnici Skupštine KS. Skoro svi su se zahvalili Nenadiću i članovima Vlade KS na srdačnom radu, posebno u teškom vremenu u kojem su se svi građani našli, u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Treba odati počast premijeru KS koji je došao u vrlo teško vrijeme, svega nekoliko sedmica prije pandemije. Borili su se. Važno je da je ovo Vlada iza koje nije ostala ni jedna afera. Imali su samo 18 ruku. KS je ostao na nogama, nije se desio scenario koje su doživjele druge daleko razvijenije zemlje - poručio je Mahir Dević.

Zvonko Marić je dodao da su građani ti koji su svjedočili velikom požrtvovanju Vlade. Istakao je ministre koji dolaze iz SBB-a, poput Anisa Krivića, Ismira Juska te Jasnu Agić.

 - Ova Vlada nije imala nikakvih afera, radila je marljivo. Iako nismo imali ministra zdravstva, svi su uzeli na sebe taj teret posebno dva v.d., to su ministar Draško Jeličić i Jasna Agić, koji su sa svojim kriznim štabom iznijeli jako dobar posao. Ima nedostataka, ali na svim projektima rađenim u uvjetima pandemije koronavirusa moramo čestitati. Sigurno je ova Vlada radila bolje od prethodne, na čijem je čelu bio premijer Forto - kazala je Jasmina Bišćević-Tokić. 

Novi zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić pohvalio je, također, sve u Vladi KS, s posebnim osvrtom na ministre iz SDA, te je Halebića nazvao čarobnjakom.

Zastupnica u Skupštini KS Bilsena Šahman kazala je da je i u prošloj vladi bilo dobrih ministara, kao i u ovoj.

Ovo je sve stvar politike. Oni su došli da naprave Vladu ispred politike, koju kasnije nisu podržavali. Zbog prepucavanja na višim nivoima, došlo je do pada ove Vlade. Mi kao zastupnici nismo pomogli koliko smo mogli i trebali. Svi su dali sve od sebe u Vladi, ovo nije njihvo nerad ili loš rad, već stvar politika koje su razvalile ono što su napravile u martu - kazača je Šahman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.