POLITIČKI ANALITIČAR

Bajtal za "Avaz": Kohezioni faktor u SDA ne djeluje, očito je da im interesi nisu isti

Ono što vidimo iz oštrog vokabulara je da je taj sukob poprimio intenzivnu dimenziju, smatra Bajtal

Bajtal: Loš izborni rezultat sve je pokrenuo. Arhiv

Piše: A. J.

30.11.2020

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić nije se pojavio na današnjem Kolegiju Stranke demokratske akcije, a nakon posljednjih otvorenih i žestokih sukoba s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.


Podsjećamo da je Zvizdić proteklih dana tražio ostavku kompletnog Kantonalnog odbora SDA nakon izbornog kraha u KS. Izetbegović je odgovorio da nije čovjek kojem se daju ultimatumi.

 

Politički analitičar Esad Bajtal komentirao je za „Avaz“ posljednje odnose u SDA.


- Riječ je o fenomenu grupe, ovi sukobi dolaze iz psihosocijalne činjenice da je ta grupa, odnosno stranka očito izgubila svoj kohezioni modus, da je njeno jedinstvo u rasapu, da je njena kohezivnost u padu. To znači da više ne funkcioniše sistem zajedničkih interesa i vrijednosti, da su se oni negdje oko toga sudarili, da je interesna komponenta isplivala na površinu i više ne može da se potiskuje i grupe se rasipaju – rekao je Bajtal.

Dodaje da je nezahvalno prognozirati kako će se ovaj sukob završiti te da to zavisi od temperamenta, ali i važnosti problema zbog kojeg je došlo do neslaganja.

- Ni učesnici tog sukoba ne znaju kako će se sve završiti. Koliko će ih ostati na jednoj ili na drugoj strani, hoće li se raspasti ili transformirati to ne znamo. Nemoguće je prognozirati, to je psihologija. Ono što vidimo iz oštrog vokabulara je da je taj sukob poprimio intenzivnu dimenziju, stvari su se tamo nagomilale, vjerovatno je došao trenutak kada se to mora raščistiti. Taj kohezioni faktor ne djeluje, očito je da im interesi nisu isti odnosno da su se sukobili oko nekih – pojasnio je Bajtal.

Smatra da je loš izborni rezultat sve pokrenuo, da je to bila kap koja je prelila čašu.


-    Sad su stvari pokrenute, voda je zamućena i mora se izbistriti – dodao je Bajtal.     


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.