POTVRĐENO ZA AVAZ

Akcija SIPA-e u Srebrenici zbog izbornih prevara, ko je sve osumnjičen

Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH

U toku akcija SIPA-e. Arhiv

Piše: M. Aš.

1.12.2020

Pripadnici SIPA-e jutros su započeli akciju na četiri lokacija u općini Srebrenica a razlog su izborne nepravilnosti na prethodnim lokalnim izborima.

Ova informacija potvrđena je za "Avaz" iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH .

Osim izbornih nepravilnosti, SIPA vrši pretrese i zbog drugih krivičnih djela, a osumnjičene su tri osobe.

Kako nam je rečeno iz SIPA-e, ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.


SIPA: Pretres na četiri lokacije, osumnjičene tri osobe. Arhiv

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e. Kazao nam je da se ove osobe sumnjiče i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

Pretresi se vrše i na području Tuzle a, kako je nezvanično potvrđeno za "Avaz", očekuje se hapšenje više osoba.

Prema nepotvrđenim informacijama, istraga je usmjerena protiv članova biračkih odbora zbog sumnje da su „štimali“ glasove u korist kandidata Mladena Grujičića, kako nam je potvrđeno radi se o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću, koji su kadrovi SDP-a. Oni su pod sumnjom da su nedozvoljeno koristili lične podatke građana za glasanje putem pošte iz Srbije.

Informacija o hapšenjima, potvrđena je danas i iz Tužilaštva BiH, a aktivnosti se provode u okviru predmeta Tužiteljstva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva - rečeno je iz Tužilaštva BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.