"AVAZ" NA LICU MJESTA

SIPA zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici uhapsila tri osobe

Ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka

Zgrada Općine Srebrenica. S. Smajlović

Piše: M. Aš.

1.12.2020

Pripadnici SIPA-e jutros su započeli akciju na četiri lokacija u općini Srebrenica a razlog su izborne nepravilnosti na prethodnim lokalnim izborima.

Ova informacija potvrđena je za "Avaz" iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH . 

Osim izbornih nepravilnosti, SIPA vrši pretrese i zbog drugih krivičnih djela, a osumnjičene su tri osobe.

Kako nam je rečeno iz SIPA-e, ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e. Kazao nam je da se ove osobe sumnjiče i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

Prema nepotvrđenim informacijama, istraga je usmjerena protiv članova biračkih odbora zbog sumnje da su „štimali“ glasove u korist kandidata Mladena Grujičića, kako nam je potvrđeno radi se o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću, koji su kadrovi SDP-a. Bektić je predsjednik SDP-a Srebrenica. Oni su pod sumnjom da su nedozvoljeno koristili lične podatke građana za glasanje putem pošte iz Srbije.

Saznajemo iz izvora bliskih istrazi da su uhapšene tri osobe.

Kako je potvrđeno iz SIPA-e, prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. 

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva - rečeno je ranije  iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.