REAKCIJE

Duraković: Akcija SIPA-e pokazuje da državni organi rade svoj posao

Možda to uzima malo više vremena, ali očekujemo da se ta istraga dovede do kraja i da se pojedinci koji vrše teška krivična djela u izbornom procesu zaista i sakncionišu, rekao Duraković

Duraković: Državni organi rade svoj posao. Anadolija

G. M. / Anadolija

1.12.2020

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi sa prevarama na lokalnim izborima u Srebrenici pokazuje da državni organi uistinu rade svoj posao.

Također, rekao je da se nada da će pojedinci koji su vršili krivična djela u izbornom procesu, na šta su iz “Moja adresa Srebrenica“ ukazivali, biti i sakcionisani.

Uzima više vremena

- Sama pojava akcije SIPA-e i da vrše pretrese na lokacijama u Srebrenici je ohrabrujuća iz razloga što smo mi prigovarali na takve aktivnosti pojedinaca, koji su nažalost krali identitet ljudi i mimo njihove volje prijavljivali ih da glasaju putem pošte iz Srbije. U jednom momentu, kada je trajalo prijavljivanje naših građana u dijaspori da glasaju putem pošte, mi smo odmah signalisali na takva dešavanja – kazao je Duraković.

Dodao je da, nažalost, ništa se do danas nije desilo, ali evo jutros, kada je pročitao tu vijest, vidio je da uistinu državni organi rade svoj posao.

- Možda to uzima malo više vremena, ali očekujemo da se ta istraga dovede do kraja i da se pojedinci koji vrše teška krivična djela u izbornom procesu zaista i sakncionišu. Treba sačekati, treba vjerovati državnim institucijama da će svoj posao uraditi do kraja - istakao je Duraković.


Nekadašnji načelnik Općine Srebrenica kazao je i da Centralna izborna komisija BiH i bez istrage SIPA-e ima dovoljno pritužbi kako bi dovela u pitanje regularnost izbora u Srebrenici.

- CIK ima i druge oblike pritužbi, kao što su zakašnjela pošta našim građanima u dijaspori, kao što su glasanje onih koji nisu imali ličnu kartu u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima... Sve to kada saberete na jedno mjesto bilo bi poražavajuće da se takvi rezultati izbora prihvate i smatraju legitimnim. Ali, treba sačekati i da Centralna izborna komisija u skladu sa rokovima i sa zakonom postupa po našim pritužbama, a mi očekujemo da će ishod biti pravičan za sve - zaključio je Duraković.

Akcija SIPA-e

Pripadnici SIPA-e u utorak ujutru izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice, koje koriste tri osobe osumnjičene zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Iz SIPA-e su za Anadolu Agency (AA) potvrdili da su sve inkrimisane radnje povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.