ZAVRŠEN SASTANAK

Dodik i Čović razgovarali o Mostaru, potvrdili dobre odnose

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u kontinuitetu razgovaraju o važnim temama za situaciju u BiH

Čović i Dodik istaknuli dobre odnose. M. Sm.

Piše: M. Sm.

1.12.2020

U centrali HDZ-a BiH završen je sastanak delegacija ove stranke i SNSD-a koje su predvodili lideri Dragan Čović i Milorad Dodik.

U uvodnom obraćanju novinarima nakon sastanka, Čović se zahvalio "dragom prijatelju Dodiku na dolasku i mogućnosti da razgovaraju o predstojećim izborima u Mostaru i svim važnim temama koje su danas aktuelne u BiH".

U većini stvari oko kojih rade posljednjih desetak godina imaju zavidnu razinu usuglašenih stavova, rekao je Čović. 

- Gospodina Dodika sam upoznao o tome što mi radimo, kratko smo prošli rezultate lokalnih izbora i iskazali jednu svoju razinu zadovoljstva i kratko ga upoznao s našim ambicijama u Gradu Mostaru, o tome da izbori proteku u najboljem mogućem redu da dobijemo 35 vijećnika i naravno ambiciju HDZ-a da ima potencijala da ima svog gradonačelnika. Naravno, također smo razgovarali o radu Vijeća ministara, s nama su ovdje bili gospodin Tegeltija i Bevanda i imamo vrlo jasan stav da do kraja godine dobijemo proračun. U svakom slučaju teme koje otvaramo su za nas od interesa u BiH i našeg evropskog puta - rekao je Čović. 


Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u kontinuitetu razgovaraju o važnim temama za situaciju u BiH. Također, izrazio je zadovoljstvo time što su, rekao je, i jedna i druga stranka uspješno prošle lokalne izbore i da su zadržali primat najvažnijih političkih stranaka u svom narodu.

- Sad se usmjeravamo na izbore u Mostaru. To su izbori koji su izazvali mnogo pažnje ne samo ovdje u BiH već i u čitavoj Evropi da ne kažem svijetu. U svakom slučaju veoma je važno da se ovi izbori održe u fer i poštenim uslovima i da naravno ljudi izađu i glasaju i opredijele se vlast koja će upravljati ovom gradom u narednom periodu. SNSD je sačinio zajedničku listu sa drugim faktorima srpskog naroda ovdje i imamo ambiciju da budemo vidljivi u Gradskom vijeću Mostara - rekao je Dodik.

Upitan da prokomentira izjave visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka (Inzko) Dodik je naveo da je već rekao sve što je imao. Rekao je i da je Incko napravio više zla nego koristi.

Naveo je i da prvi put čuje da je danas sjednica PIC-a "koji samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike“.

- Odavno su prestali da upravljaju zemljom kako su naučili. I više nema stranog centra koji može da pretenduje na to da bude poslušan. U svakom slučaju to je strano tijelo u Dejtonskom i političkom sistemu BiH - rekao je Dodik.

Također, Čović je naveo kako smatra da je došlo vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika u BiH.

- Što se prije to desi, bit će svima bolje. Idealan scenarij bi bio da u iduće tri godine dobijemo Izborni zakon, da u sedmom mjesecu dobijemo kandidatski status što je već tema o kojoj pričamo s povjerenikom za proširenje i da otpočnu razgovori oko transformiranja Ureda OHR-a i da institucije BiH jednostavno preuzmu odgovornost za taj proces približavanju ka Evropskoj uniji - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.