AVAZ SAZNAJE

Lajčak, Varhelji i Borelj sutra pred Parlamentom EU govore o Dejtonu

Iako je sporazum spriječio daljnji sukob, nije omogućio istinsko pomirenje u Bosni i Hercegovini, naveli su iz Evropskog parlamenta

Evropski parlament sutra o Dejtonskom mirovnom sporazumu. Arhiv

Piše: E. H.

1.12.2020

Na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma parlamentarci iz cijele Evrope razmatrat će budućnost zapadnog Balkana, saznaje "Dnevni avaz".

Naime, zajedno sa članovima nacionalnih parlamenata EU i državama kandidatkinjama za članstvo u EU, zastupnici Evropskog parlamenta će razmotriti implikacije Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je prije četvrt stoljeća stavio tačku na rat u Bosni i Hercegovini. 

- Ispitat će izglede pomirenja, demokratske transformacije i ekonomskog razvoja širom zapadnog Balkana. Članovi parlamenata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pozvani su da se pridruže diskusiji s komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) i Miroslavom Lajčákom - specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Visoki predstavnik Žozef Borelj (Josep Borrell) obratit će se sastanku u unaprijed snimljenoj video poruci - naveli su iz Evropskog parlamenta. 

Podsjetili su da Dejtonski mirovni sporazum postignut je u novembru 1995. godine. 

- Okončao je najkrvaviju seriju ratova u Evropi od Drugog svjetskog rata, ubivši preko 100.000 ljudi, što je dovelo do genocida u Srebrenici, i prisiljavajući milione ljudi da napuste svoje domove. Iako je Sporazum spriječio daljnji sukob, nije omogućio istinsko pomirenje u Bosni i Hercegovini - pojašnjeno je. 

Dodaje se da će se sastanak održati u srijedu, 2. decembra, od 13.45 do 15.45.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.