PRES-KONFERENCIJA

I u Zapadnohercegovačkom kantonu donijeli odluku o ograničenom kretanju

Naš zdravstveni sistem je u fazi pucanja, rekal dr.Jurić

S pres-konferencije: Premijer ZHK, Zdenko Ćosić. Screenshot

Piše: M.Sm.

1.12.2020

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, ali i umrlih, u Zapadnohercegovačkom kantonu su donijeli odluku o ograničenju kretanja u periodu od 23 do pet sati, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Podsjetimo, odluka Federalnog štaba o ograničenom kretanju od 9.novembra za ZHK nije bila obavezujuća, s obzirom na to da su u ovom Kantonu, jedini u Federaciji BiH, još koncem avgusta donijeli odluku o proglašenju stanja nesreće.

Odluka o ograničenom kretanju na snagu stupa sutra, 2.decembra i trajat će 15 dana, kako je to obznanio premijer ZHK, Zdenko Ćosić.

-Razlozi za donošenje takve mjere sažeti su u epidmeiološkoj slici u našem kantonu- kazao je Ćosić.

Ministar zdravstva, Tomislav Pejić kazao je kako su na području ZHK trenutno 622 osobe pozitivne na koronavirus, a u posljednja 24 sata zabilježženo je 87 novih slučajeva.

-U SKB Mostar je s područja našeg kantona hospitalizirano 27 osoba. Dolaze nam teži dani, blizu je sezona gripe. Mi smo dobili cjepivo za gripu, koje je podijeljeno po domovima zdravlja i cijepljenje je krenulo. Očekujemo povećanje broja zaraženih koronavirusom ako s ene budemo pridržavali mjera i ako se ne budemo ponašali odgovorno-kazao je Pejić.

Dr.Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK navela je da je u ovom kantonu zabilježen porast smrtnih slučajeva. U oktobru je , navela je , zabilježeno 12 smrtnih slučajeva, a u novembru 27.

-Neki će reći da je ovo još jedna mjera osuđena na propast. Naš zdravstveni sistem je u fazi pucanja, čak, već sada puca. Sad ili nikad vrijeme je da se probudimo- poručila je dr.Jurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.