KONFERENCIJA NATO-A

Grlić Radman ukazao na važnost zapadnog Balkana, a posebno BiH

Podsjetio je da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona

A. J. / Fena

Grlić Radman se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu

Foto: Arhiv


Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman u utorak je na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a istaknuo važnost zadržavanja pažnje tog saveza na zapadni Balkan, a posebno  BiH, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hvatske.

Prvog dana sastanka, održanog putem videoveze, ministri su raspravljali o inicijativi NATO 2030, te situaciji u Afganistanu i Rusiji, navodi se u saopćenju.

Grlić Radman je u svom obraćanju istaknuo vrijednost dosadašnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu.

U tom kontekstu, naglasio je važnost zadržavanja pažnje Saveza na zapadni Balkan. Posebno je izdvojio situaciju u Bosni i Hercegovini te podsjetio da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, što je potrebno kako bi se otklonila diskriminacija, poštivala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati legitimne predstavnike u vlasti.

Grupa stručnjaka za promišljanje budućnosti Saveza, koju je odabrao glavni sekretar NATO-a, na sastanku je predstavila svoj izvještaj ministrima, čime je prva faza inicijative NATO 2030 završena.

Cilj inicijative je obnavljanje i prilagodba Saveza budućim izazovima i prijetnjama.

Ministar Grlić Radman podržao je ciljeve inicijative uključujući održavanje NATO-a kao snažnog vojnog saveza u budućnosti, saopćilo je hrvatsko MVEP, a prenosi Hina.

NA VRH

Podijeli članak na