ZAHTJEVI

Udruženja žrtava pisala CIK-u: Poništite nepravedne izbore u Srebrenici

Pravo nas, ali i naše djece da budemo birani i da biramo nije ostvareno, nije pravedno, naveli su

Udruženja žrtava pisala CIK-u. Agencije

Fu. M. /Anadolija

2.12.2020

Udruženja žrtava uputile su pismo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine s molbom da ponište i ponove nepravedne izbore u Srebrenici, prenosi Anadolija.

U saopćenju koju je dostavilo Udruženje žrtava i svjedoka genocida, a potpisali Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje "Žena Podrinja Bratunac", Udruženje "Žene Srebrenice" Tuzla i UG "Srebreničke majke", navedeno je da se "majke Srebrenice više od 25 godina bore za istinu, pravdu i povjerenje".

- Poštovani članovi CIK-a BiH, mi majke Srebrenice više od 25 godina se borimo za istinu, pravdu i povjerenje. U ovih više od 25 godina naše borbe odgajali smo djecu čiji su roditelji ubijeni u genocidu u Srebrenici. Ponosne smo da niti jedno dijete nema mržnje, nije izvršilo niti jednu osvetu i pored činjenice da su svojim očima gledali ubijanje roditelja, zato jesu, uz našu podršku, završili fakultete i danas su uspješni u svojim oblastima - naveli su.

Kako su dodali, to je i razlog zbog čega pišu CIK-u BiH.

- Zato što Vas želimo zamoliti da ne dozvolite da naš trud bude uzaludan, da naša djeca izgube povjerenje koje smo gradili. Gradili smo ga na istini, pravdi i povjerenju. Istina pravda i povjerenje, počinju s osnovnim ljudskim pravima, među koje spadaju i izbori, odnosno pravo da biraš i budeš biran. Pravo nas, ali i naše djece da budemo birani i da biramo nije ostvareno, nije pravedno. Zato Vas molimo da poništite i ponovite nepravedne izbore 2020. godine u Srebrenici, to Vas molimo kao ljude i kao roditelje - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.