PARLAMENT FBIH

Usvojen prijedlog izmjena Zakona o doprinosima FBiH

Cilj je stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održava se online. Arhiv

Piše: E. H.

2.12.2020

Nakon što su završili raspravu o dnevnom redu zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojili su Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, a po skraćenom postupku.

Izmjenama se produžava rok do 31. decembra 2022. godine za primjenu člana 20a, a koji se odnosi na plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini proizvod prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Tokom rasprave o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama poljoprivrednim savjetodavnim službama, javio se premijer Federacije FBiH Fadil Novalić koji je obavijestio zastupnike da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić pozitivan na koronavirus, te ga je zamolio da umjesto njega predloženi zakon povuče iz procedure.


Sjednica se održava u online formatu. PrintScreen

Cilj je stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto) i jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranju uslova za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u taj sektor.

Razmatrajući Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH pojašnjeno je da se izmjenama nastoje popraviti problemi saradnje općinskog vijeća i načelnika.

- Ovim zakonom se predviđa obaveza prilikom planiranja budžeta vodi se računa o ravnomjernom razvoju mjesnih zajednica. Tekst ovog zakona rađen je u saradnji s UNDP-om – istaknuto je.

Većina zastupnika nakon duže rasprave prihvatila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH. Dok je većina zamjerki zastupnika odnosilo se na potrebu donošenja novog zakona o lokalnim samouprava u FBiH, a kako bi se na drugačiji način definirala uloga mjesnih zajednica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.