POGOĐENI VELIKIM GUBICIMA

Ugostitelji se žalili vlastima: Vremensko ograničenje rada nema nikakvu svrhu

Nismo u stanju da isplaćujemo plaće radnicima, te ćemo, ne svojom voljom, biti prinuđeni da im uručujemo rješenja o otkazu - poručili su u dopisu

Uputili niz zahtjeva. ARHIV

A. V.

2.12.2020

Pogođeni velikim gubicima zbog posljedica pandemija, ugostitelji i hotelijeri su nadležnim institucijama uputili zahtjeve i molbe za uvođenje minimalnih mjera kojima bi se spriječio totalni kolaps ugostiteljsko-turističke privrede.

- Mi više nismo u stanju da isplaćujemo plaće radnicima, te ćemo, ne svojom voljom, biti prinuđeni da im uručujemo rješenja o otkazu, ukoliko nadležni ne učine nešto kako bismo prevazišli ovu situaciju i sačuvali radna mjesta - navode iz Udruženja hotelijera i restoratera (UHR) u BiH u dopisu upućenom Vijeću ministara i vladama u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu.

Jedan od njihovih osnovnih zahtjeva jeste ukidanje ograničenja radnog vremena koje ne doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije.

- Vremensko ograničenje rada nama čini veliku finansijsku štetu, a takva mjera sama po sebi nema nikakvu svrhu, niti doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije. Postoji dosta ugostiteljskih objekata koji počinju s radom tek nakon tog vremena, što znači da ste ovom mjerom zatvorili objekte, a pri tome im nije obezbijeđena nikakva pomoć. Time ste vlasnike, a naročito zaposlene u tim objektima doveli u vrlo nepovoljnu situaciju - navodi se.

Ugostitelji posebno naglašavaju kako nema nikakvih dokaza o širenju zaraze u ugostiteljskim objektima među radnicima i gostima.

Jedan u nizu njihovih zahtjeva jeste odobravanje subvencija za nadoknadu najniže plaće, kao i poreza i doprinosa na plaću za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata. 

Traže i oslobađanje od plaćanja zakupnina za iznajmljivanje poslovnog prostora i javnih površina u javnom vlasništvu, te subvencioniranje odgovarajućeg iznosa zakupnine za zakupce privatne imovine.

Predstavnici udruženja ugostitelja zahtijevaju i da se uključe u rad nadležnih institucija koje odlučuju o uvođenju, ukidanju ili revidiranju svih mjera koje direktno utječu na rad ugostiteljskih objekata.

Traže od vlasti da sagledaju mogućnost umanjenja cijena usluga električne energije, plina, vode i slično, kao i da nadležne institucije preuzmu obavezu redukcije svih komunalnih usluga.

 Od vlasti se zahtijeva i oslobađanje od plaćanja RTV takse, te ukidanje ili umanjenje naknade za Asocijaciju kompozitora i muzičkih stvaralaca u BiH, Asocijaciju izvođača i svirača u BiH, te Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma.

- Imajući u vidu da već više od pola godine radimo sa smanjenim kapacitetima, da imamo pad prometa veći od 50 posto, da imamo dodatne troškove u vidu kupovine dezinfekcijskih sredstava, a da su pri tome svi nameti ostali nepromjenjeni, ovim apelom i postavljenim zahtjevima mi tražimo rješenje novonastalog problema, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da zatvaramo objekte i masovno otpuštamo radnike - upozorili su iz UHR BiH u dopisu nadležnim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.