PARLAMENT FBIH

Novalić se obratio zastupnicima: Zbog pandemije imamo minus 12.700 radnika

Čak 3,5 milijarde KM nisu vraćene bankama a zbog moratorija na otplatu kredita, kaže Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić. PrintScreen

Piše: E. H.

2.12.2020

Zastupnici Predsavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatrali su informaciju Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu FBiH.

Uime Vlade FBiH zastupnicima obratila se Snježana Bondaruk iz Ministarstva zdravstva FBiH.

- Naćalost informacija nije relevantna jer je već dosta vremena prošlo od momenta kad je Vlada FBiH uputila ovu informaciju. Zabrinjava i dalji rast smrtnih ishoda i imamo izuzetno visoku smrtnost od koronavirusa na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana najveći porast zabilježen je u Kantonu Sarajevo. Sve zaključke Parlamenta smo spustili na niže nivoe vlasti i dobili smo izvještaje praktično svih MUP-ova i inspekcija. Urađen je imopzantan broj inspekcijskih pregleda. izvještaji pokazuju da su vaši zaključci doprinijeli boljem djelovanju kantonalnih uprava – pojasnila je Bondaruk.

Dodala je da je Vlada FBiH prihvatila izmjenu kriznog plana s obzirom na pojačan broj prenosa virusa u zajednicama.

- Temeljem tog dokumenta svi su bili u obavezi da urede svoje krizne planove. Prvo se popunjavaju bolnički kapaciteti, pa tek onda drugi. Na zahrtjev određenog broja kantonalnih vlada izdali odobrenja za dodatne kapacitete koji se još uvijek ne popunjavaju. Od izuzetnog značaja je rad primarne zdravstvene zaštite – istakla je Bondaruk.


Novalić: Danas imamo minus 12.700 radnika. PrintScreen

Zastupnicima se obratio i premijer FBiH Fadil Novalić.

- Trakavica sa pandemijom počela je 16. marta. zatvorili smo državu i to je imalo loš efekat na ekonomiju, ali vrlo dobar na zdravstvo. Od tog 16. marta tačnije 5. maja bilo je 27.500 otpuštenih radnika. Nakon čega smo donijeli popularni korona zakon. Čak 3,5 milijarde KM nisu vraćene bankama a zbog moratorija na otplatu kredita. Sve mjere su bile predviđene za preduzeća koja su imala 20 posto manje prihoda, zakon je i predvidio garantni fond koji je ovih dana već operativan i to će biti sljedeći vjetar u leđa naših privrednika – poajsnio je Novalić.

Dodao je da garantni fond nije kratkoročnog roka.

- U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade. Vodi se računa i o stratešpkim sektorima razvoja. Vlada FBiH je kroz uredbu donijela i interventne mjere, ali i sad idamo na sektore koji su ogroženi. Ovih dana će na Vladi biti prve odluke o transferima. Stanje pandemije proizvodi neke druge posljedice. pa i psihološke. Od 5. maja nam raste broj uposlenih, a danas smo na minus 12.700 radnika – naglasio je Novalić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH ne može gurati potrošnju. 

- Mi guramo investicije, pa i Blok 7 koji je ovih dana nešto zapeo. To će sljedeće godine imati efekat. Pregovaramo o novim dionicama autoceste na sjeveru i jugu, a te investicije će povući i individualnu potrošnju - zaključio je Novalić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.