PARLAMENT FBIH

Čerkez se obratio zastupnicima: Prestanite nas zvati herojima u bijelom

Nismo imali smrtnost kao u Italiji kad su kamioni odvozili ljude, kaže Čerkez

Čerkez: Prestanite nas zvati herojima u bijelom. PrintScreen

Piše: E. H.

2.12.2020

Govoreći o informaciji Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić upitala je za ocjenu resornog ministarstva trenutne epidemiološke situacije i koordinacije na terenu.

- Moje drugo pitanje je u vezi projekcija smrtnosti. Interesiraju nas krivulje stopa smrtnosti po kantonima, šta predviđate u narednih mjesec dana. Koji su to koraci koji bi mogli uticati na smanjenje smrtnosti – upitala je Ćudić.

Zastupnica Mara Đukić (DF) kazala je da se situacija drastično pogoršala.

- Niko ne očekuje da će na ovom stati. Imamo oko 2.700 preminulih i jednu od najvećih stopa smrtnosti u Evropi. vjerujem da je daleko veći broj oboljelih od ovih 90.000 testiranih i potvrđenih. Moram razočarati da građanstvo ne poštuje mjere koje se donose - kazala je Đukić.


Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. PrintScreen

Zdravstvo nije u lock downu i svi koji trebaju biti pregledani bit će pregledani, poručio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- Vi ako imate kilu možete čekati šest mjeseci i zato se ne radi hladni program. Visoko smrtnost je stvar analize i detaljne analite bit će nakon koronavirusa. prestanite nas zvati herojima u bijelo, već poboljšajte uslove za rad, zapolite nove doktore. Današnja situacija nije nešto što se desilo u posljednjih pet godina. Stanje jeste teško, međutim ono se popravlja u zadnja četiri tjedna. Zasšto je taj pad, pa zbog mjera koje smo uvodili. Nismo uveli lockdown, ali imamo kontinuitet mjera – istakao je Čerkez.

Dodao je da se radi o virusu koji izaziva veliku smrtnost.

- Nismo imali smrtnost kao u Italiji kad su kamioni odvozili ljude. Koliko smo mi dobro odgovorili vidjet ćemo kad ovo sve prođe. kantoni nedovoljno nabavljaju testove i nedovoljno testiramo, dali smo tu mogućnost kantonima. Imali smo jako dobar sastanak s kantonalnim premijerima. Može još bolje i treba još bolje - naglasio je Čerkez. 

Prema njegovim riječima, očekuje se još jači angažman MUP-ova i inspekcija. 

- Ta potpora bi garantirala sigurniju budućnost. Mi ćemo biti natjerani da budemo vakcinisani, a pojedine aviokompanije već su rekle da neće dozvoljavati putovanja osobama koje nisu vakcinisane. Moramo zaposliti kadar i poboljšati menadžment. Nije potrebno da se čeka podrška Federacije ili donatora. Moramo malo uložiti više i ovo je pravi trenutak. Ova kriza ima jako veliki uticaj na mentalno zdravlje. Ova kriza traži zapošljavanje psihologa da bi imali zdravo društvo - istakao je Čerkez.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.