ODLUKE

Ustavni sud utvrdio da su Aliji Delimustafiću prekršena prava zbog boravka u pritvoru

Osim toga, povreda je utvrđena jer mu sud nije u zakonom propisanom roku vršio kontrolu mjera zabrane svaka dva mjeseca, rekao Feraget

Delimustafić: Optužen u predmetu "Pravda". Arhiv

A. J.

2.12.2020

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Alije Delimustafića, jednog od optuženih za organizovani kriminal, koruptivna i druga djela u predmetu “Pravda”, te utvrdio da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost zbog pritvora i jer mu mjere zabrane nisu redovno kontrolisane, piše Birn.

Kako je navedeno u odluci Ustavnog suda, mjere zabrane i pritvor Delimustafiću su trajale gotovo tri godine i osam mjeseci, a da mu suđenje još nije počelo, čime su mu prekršena prava na ličnu slobodu i sigurnost.

U odluci se navodi da je redovni sud propustio da “u zakonom propisanom roku donese novu odluku i ispita da li je primijenjena mjera još potrebna, uzimajući u obzir da okolnosti koje su bile uvjerljive na početku prilikom određivanja pritvora, pa i opravdane jedno vrijeme, kasnije vremenom slabe”.

Delimustafićev branilac Ifet Feraget je rekao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako je Ustavni sud utvrdio povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost iz razloga što je Delimustafić proveo u pritvoru tri godine i osam mjeseci, a pod pritvorom Ustavni sud, prema njegovim riječima, smatra i kućni pritvor, na način da mu je zabranjeno napuštanje stana.

Feraget pojašnjava da je pokrenuo i apelaciju jemstva, obrazlažući da ako je nekom određeno jemstvo onda više ne može biti u pritvoru.

- Osim toga, povreda je utvrđena jer mu sud nije u zakonom propisanom roku vršio kontrolu mjera zabrane svaka dva mjeseca - naveo je Feraget.

Suđenje Delimustafiću te još 30-ak osoba i sedam firmi zbog organizovanog kriminala, koruptivnih i drugih djela nije počelo ni nakon više od tri godine od podizanja i potvrđivanja optužnice u predmetu “Pravda”, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, dok su iz Kantonalnog suda Sarajevo potvrdili da je u ovom predmetu od pokretanja krivičnog postupka advokatima po službenoj dužnosti isplaćeno ukupno 455.394 KM.

Početak suđenja Delimustafiću i ostalima koji predviđa čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi je do sada odgađan 21 put, a posljednji put je početak postupka u ovom predmetu bio zakazan početkom februara, ali je ročište tada odgođeno na neodređeno vrijeme.

U Kantonalnom sudu su pojasnili da su i dalje na snazi donesene mjere zbog pandemije koronavirusa, te se glavni pretres u ovom predmetu ne zakazuje, jer se ne može obezbijediti distanca.

Što se tiče predmeta, prema Feragetovim riječima, u pitanju je deklaratorna odluka kojom je utvrđena povreda prava na slobodu i sigurnost, a branilac je podsjetio da je sarajevski Kantonalni sud u međuvremenu, tačnije 23. septembra 2020. Delimustafiću ukinuo kućni pritvor i odredio mu zabranu napuštanja BiH.

- Ova odluka znači za sudsku praksu novi stav kojeg će se sudovi ubuduće pridržavati, a branioci pozivati na nju - dodao je Feraget.

Iz Kantonalnog tužilaštva su početkom oktobra 2017. godine, uz saopćenje o podignutoj optužnici, naveli da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH, sutkinja Općinskog suda Sarajevo, kantonalni tužilac, osam advokata, sudski vještak, sudski kuriri i direktori firmi.

U međuvremenu je šest osoba osuđeno po sporazumu o priznaju krivice, dok je postupak odvojen u odnosu na četvero optuženih zbog njihovog zdravstvenog stanja i njima je suđenje počelo u odvojenom predmetu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.