PANDEMIJA

U KS dnevno se testira 1.000 ljudi, u drugim kantonima od 50 do 100

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kažu da za sada imaju dovoljan broj testova

Negdje se čeka, a negdje se odmah uzimaju uzorci. Arhiv

Piše: E. D. A.

2.12.2020

Dok se u Kantonu Sarajevo dnevno obavi i do 1.000 testiranja na prisustvo koronavirusa, u drugim kantonima u Federaciji BiH taj je broj daleko manji i iznosi od 50 do eventualno 100 testiranih dnevno.  

Zbog čega je to tako, za „Avaz“ je pojasnio Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Kazao je kako je KS, za razliku od drugih kantona, bolje osiguran kada su u pitanju testovi na koronavirus te izrazio žaljenje što i drugi kantoni nisu u mogućnosti da ih prate.

Beganović: Dovoljno testova. Arhiv

- Testova imamo dovoljno za naredna tri mjeseca. Jučer smo dobili 50.000 novih PCR testova te ih sada imamo oko 80.000, što znači da trenutno nema problema s testiranjem građana. Također, imamo i 10.000 brzih testova, a 25.000 je trenutno u fazi nabavke. Na osnovu svega toga, mogu sa sigurnošću reći da KS nema problema niti manjka testova - naveo je Beganović.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar rekli su da za sada imaju dovoljan broj testova i da s tim trenutno nemaju problema. Istakli su kako je sve pod kontrolom, mada je dugoročno teško predvidjeti kakva će situacija biti.

- U Zenici nema problema s testovima. Imamo ih dovoljno. Nedavno smo nabavili određenu količinu - potvrdio nam je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Skomorac: Nedavno nabavili. Arhiv

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu problem postoji. Dnevno se uzima tek 50 uzoraka za testiranja na COVID-19. 

Također, kako saznajemo, nestašica je i transportnih materijala, pa zbog toga prave listu čekanja. Usto, pacijente sa simptomima na koronavirus naruče, ali koji dan kasnije, a ne odmah. 

Saznajemo i da osobe sa simptomima infekcije koronavirusom šalju i u privatne klinike da se testiraju.

U BPK dovoljno za 20 dana

BPK Goražde raspolaže s 1.000 virusnih transportnih medija i brisova, što je, po dosadašnjoj dinamici, od 50 dozvoljenih testiranja dnevno dovoljno za dvadesetak dana. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo kaže da je potrebno planirati novu nabavku.

- Situacija se mijenja, pa nam se sada dešava da testiramo osobe, rezultati budu negativni, a nakon CT snimka dijagnosticira se Covid upala pluća. Zbog toga testiranja radimo samo kod osoba sa simptomima sličnim COVID-19, prema procjeni ljekara - pojašnjava Bičo.

Ograničen broj u USK

Zavod za javno zdravstvo USK za sada raspolaže određenim brojem setova za uzimanje brisova za koronavirus, kazala nam je direktorica ZZJ USK, prim. dr. Zarina Mulabdić. Na prostoru USK dnevno se radi u prosjeku 100 testiranja, od čega polovina u UKC-u Sarajevo, a ostatak u Kantonalnoj bolnici i u privatnim laboratorijama.  

- USK je ograničen s brojem brisova koje može dostaviti u toku jednog dana u UKC Sarajevo. To je maksimalno do 55. Nešto radi bolnica u Bihaću, za pacijente koji su najrizičniji - navodi Mulabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.